Leefwerf de Biesbosch

Nieuws, Projecten

Stichting Leefwerf De Biesbosch, een burgerinitiatief, realiseert  een levendige stadshaven, met ruimte voor recreatie, waterwonen, werken, maritieme opleidingstrajecten, hoogwaterbestendigheid en duurzame innovatie. Als uitgangspunt is de historische verankering van het gebied genomen, voormalig ‘Scheepswerf en Machinefabriek De Biesbosch N.V.’. Het maritieme karakter van Dordrecht en de Drechtsteden wordt hiermee versterkt en geborgd.

Het re-cyclen of beter gezegd, up-cyclen van historische schepen tot varend erfgoed met mooie woon- en werkruimten aan boord is op zich al duurzaam. Er komt ook een centraal, publiek toegankelijk schip; de zogeheten ‘Franse Motor’, een scheepstype wat de technische innovatie in de Drechtsteden een enorme boost heeft gegeven tijdens de Wederopbouwperiode. Deze schepen waren onderdeel van de Marshall-hulp die aan Frankrijk verleend werd. De Franse Staatsrederij was toen eigenaar van Scheepswerf De Biesbosch, vandaar dat de Franse Motor bij Scheepswerf De Biesbosch is ontwikkeld en dat deze schepen hier later zijn (af)gebouwd.

Verbinding tussen water en land staat centraal, met een centrale steiger met daarlangs afgemeerd de woonschepen en dekschuiten, met daarop drijvende (moes)tuinen, een centraal terras en ruimte voor publieksevenementen. Het streven is om gebruikte bouwmaterialen en bruikbare materialen uit vastgoed in Dordrecht dat op de nominatie staat gesloopt te worden te hergebruiken bij de verbouwing en inrichting van de schepen. In het ontwerp wordt hier al rekening mee gehouden. Het kan dienen als isolatie- of constructiemateriaal. Met behulp van regentonnen en een filtersysteem kan het water worden verzameld en opnieuw worden gebruikt in verschillende toepassingen. Door het gebruiken van composttoiletten kan onnodig waterverbruik worden voorkomen en organische compost worden gemaakt voor de eigen (moes)tuinen. Er is ruimte in het ontwerp voor innovatieve drijvende tuinen, die opgebouwd zijn uit modules, gemaakt van drijvend plastic zwerfafval. Maritieme bedrijven uit de Drechtsteden-regio worden uitgenodigd te participeren en dit unieke project verder door te ontwikkelen.