♻ POP-UP Circulair ♻

Geen categorie, Nieuws, Projecten

Wauw, wat een project was het! Met ontzettend veel enthousiasme kijken we terug op de allereerste editie van POP-UP Circulair! Tijdens deze projectweek leerden de leerlingen uit groep 8 van de Don Boscoschool niet alleen van alles over circulariteit; ze gingen er ook zelf mee aan de slag. Zorgvuldig omgaan met spullen en oude spullen hergebruiken, dat is pas écht duurzaam.

Een week lang werkten 15 leerlingen van de Don Boscoschool ieder aan een meubeltje. Tafeltjes, krukjes en kastjes kregen een 2de leven en sommige meubels zelfs een andere functie. Zo werd een gewone stoel met een extra stoelpoot een ‘leunstoel’, kreeg een CD-kastje een deur om ‘geheime spulletjes’ verborgen te houden en veranderde een tafel in een plantenbak voor in de tuin.

De projectweek POP-UP Circulair startte met het verkennen van circulariteit en wat dit betekent. Onze collega Mariska De Bruijn mocht de eerste les verzorgen als gastdocent. Ze onderzocht samen met de leerlingen hoe je slimmer om kunt gaan met spullen door ze anders te ontwerpen, te repareren of her te gebruiken.
De leerlingen kregen voorbeelden van ontwerpers en kunstenaars te zien en leerde hoe zij om kunnen gaan met het thema hergebruik. Met creatieve denktechnieken werden de leerlingen gestimuleerd om op een andere manier naar hun gekozen meubel te kijken.

 

” Een hele verhelderende les waarbij de kinderen inzicht krijgen in wat ze zelf kunnen bijdragen. Ook is er tijdens het project door Mariska van Cirkellab goed uitgelegd wat circulair ontwerpen is. Er waren concrete opdrachten waarmee de kinderen zelf gelijk aan de slag konden tijdens de les”

Corien Bijl – Duurzaamheidscentrum Weizigt

 

Daarna hebben de leerlingen les gekregen hoe je werkt met gereedschap (zagen, timmeren en natuurlijk veiligheid). En van “maken & meer” kregen ze allemaal een eigen meubelstuk om zelf op te knappen op de werkplaats van “Wijk voor Wijk”.

POP-UP Circulair is een project met impact. Een van de leerlingen verwoordde het heel treffend: “Het is echt veel beter voor het milieu als we minder kopen. Al die nieuwe spullen stapelen zich maar op, dan kan je veel beter dingen hergebruiken“. Een klasgenootje vulde aan: “Als we steeds maar spullen weg blijven gooien en de natuur vervuilen, waar moeten alle dieren dan heen?”
Doordat de leerlingen samenhang zien tussen wat zij thuis doen en wat er in hun buurt gebeurt, leren zij namelijk veel meer. Daarnaast heeft POP-UP Circulair een positieve bijdrage geleverd aan de onderlinge samenwerking tussen de verschillende partners in de wijk.

De projectweek eindigde met de bijzondere expositie van alle meubelstukken in de Bibliotheek in de wijk Crabbehof. Op vrijdag 30 juni heeft wethouder Chris van Benschop samen met de leerlingen de expositie al zagend geopend en konden wijkpartners, inwoners van Dordrecht én familie alle mooie meubeltjes bekijken. Tijdens de opening kregen alle leerlingen de mogelijkheid om hun eigen opgeknapte meubelstuk te presenteren aan de bezoekers.

Duurzaamheidscentrum Weizigt, De Bibliotheek AanZet, Wijk voor Wijk, SOC Maken & Meer, KBS Don Bosco, Gemeente Dordrecht en Cirkellab