11 bedrijven uit Zuid-Holland deden onlangs mee aan de CIRCO Track bouw Zuid-Holland, georganiseerd in samenwerking met BlueCity, gemeente Rotterdam en Rabobank. De bedrijven maakten tijdens een driedaagse workshop circulaire economie concreet door een nieuw product of dienst te ontwikkelen, onder begeleiding van Cirkellab en things get real. Zoals het hergebruik van gevelconstructies inclusief keuring, garantie en technische begeleiding. Maar ook langdurige onderhoudscontracten met ‘just in time’ management voor keukens en badkamers om de waarde ervan zo lang mogelijk te behouden.
“De herkenbaarheid bij mededeelnemers, inzicht in elkaars uitdagingen en het gesprek met anderen uit de sector is erg waardevol gebleken.”
De bouwsector is zeer materiaalintensief, wat zorgt voor veel CO2-uitstoot. Dit creëert een brede opgave waar veel kansen liggen. Hoe buig je bijvoorbeeld het businessmodel om van het plaatsen van installaties naar een dienst die draait om preventief onderhoud? Welke verdienmodellen zijn te bedenken en wie heb je nodig? Dergelijke uitdagingen werden in deze workshops opgepakt door BAM, Biersteker bouw, dak – en geveltechniek, Oranjedak, Dura Vermeer, IJsselmonde Bouw, Bouwbedrijf Bakker Arkel, HET Architectenbureau, Octatube Services, Leyten, Loef beheer en projecten en Maasmond groep. De Track resulteerde in zowel een lange termijn visie als een concreet plan om morgen mee te beginnen. Thirza Monster van Cirkellab: “Erg inspirerend om te zien dat tijdens de CIRCO Track ketenpartners elkaar ter plekke weten te vinden en ook in het vervolg samen gaan optrekken!”
Uiteenlopende businesskansen
Zo heeft een aannemer het concept ‘living as a service’ uitgewerkt. Het aanbieden van de prestatie ‘wonen’ waarbij zij verantwoordelijk blijven voor het comfort en de staat van de woning om kwalitatief goed te kunnen leven. Door middel van dataverzameling preventief onderhoud plegen, slimmer omgaan met klimaatsystemen en ontwerpen voor nieuwe woningen nog innovatiever te maken. Een andere aannemer met expertise in buitengevelisolatie heeft het voornemen een zeer efficiënte prefab fabriek te starten met inzet van robots. Ontwikkelaars worden ontzorgt, een en ander gaat veel langer mee door gebruik van kwaliteitsmaterialen en bij einde levensduur is de gevelisolatie gemakkelijk te demonteren en her te gebruiken. En een projectontwikkelaar heeft gekeken naar de financiële en technische mogelijkheden om een gebied circulair te ontwikkelen. Hergebruik van (delen) van gebouwen waarbij de identiteit zoveel mogelijk behouden blijft. En inzet van duurzame materialen.
Uiteraard begint het echte werk pas na deze Track. De deelnemers hebben nu de kennis en handvaten om verdere stappen te zetten. Waar de één zijn circulaire propositie gaat pitchen voor directie, start de ander een pilot om haalbaarheid in de praktijk te testen. Weer een derde richt zijn pijlen op het maken van concrete afspraken met leveranciers. Wij blijven de partijen met grote aandacht volgen en ondersteunen hen waar nodig in hun ambities!
“We hebben drie grote leveranciers naar aanleiding van deze dagen weten te overtuigen dat ze nu een certificaat maken met terugname garantie einde levensduur.”
Meer informatie over CIRCO? Zie www.circonl.nl.