Verbind circulaire kansen aan de Maritieme Topregio!

Het actie-onderzoek ‘Circulaire Kansen in de Maritieme Topregio’ werd 28 november feestelijk afgesloten met een ‘Pitch&Pledge’ bijeenkomst bij de Rabobank Drechtsteden. Tijdens deze bijeenkomst namen de portefeuillehouders Anouk van Eekelen en Hans Tanis van de Drechtsteden het rapport symbolisch in ontvangst: “Wij zijn trots op de uitkomsten van het onderzoek met prachtige circulaire initiatieven in en voor de Drechtsteden. We roepen bedrijven op elkaar te blijven opzoeken om kennis en inspiratie te delen en gewoon te beginnen!”

Wat betekenen Circulaire Kansen voor de Maritieme Topregio?
Het resultaat van het onderzoek Circulaire Kansen in de Maritieme Topregio – dat Cirkellab heeft uitgevoerd voor de Drechtsteden – is een ‘kaart’ van kansrijke initiatieven en innovaties voor de maritieme sector in de regio. In de binnenvaart ligt er bijvoorbeeld een kans om meer waarde te halen uit schepen die nu in de vaart zijn, door hergebruik en herbouw. Onderdelen zoals generatorsets van afgeschreven offshore platforms kunnen ergens anders een tweede leven krijgen. Voor de waterbouw ligt er een concrete kans in hergebruik van baggerslib voor nieuwe bouwproducten.

Vernieuwende pitches: van herwinbare grondstoffen als brandstof tot aan het schip van de toekomst!
Tijdens de ‘Pitch & Pledge’ bijeenkomst passeerden uiteenlopende circulaire onderwerpen de revue.  Aanwezigen hoorden oplossingen voor de plastic soep zoals Ranmarine die een ‘Waste Shark’ heeft ontwikkelt die drijvend afval ‘opslokt’ en een pilot gaat starten in de gemeente Dordrecht. Hoe er meer waarde gehaald kan worden uit het slimmer slopen van afgedankte plezierbootjes en daarmee arbeidsplekken gecreëerd kunnen worden. Bovendien zijn er economische kansen voor het verlengen van de levensduur van machines en motoren door het toepassen van circulaire ontwerpstrategieën. Henk Nieboer van Ecoshape sloot af: “Ik nodig alle betrokkenen volgend jaar uit nogmaals bij elkaar te komen in ons nieuwe ‘Building with Nature’ center om te kijken waar we met elkaar staan en hoe we de circulaire pitches van vandaag omgezet hebben tot circulaire actie.”

Meer informatie over  het onderzoek Circulaire Kansen Maritieme Topregio via info@cirkellab.nl.