Studenten Da Vinci maken circulair ontwerp voor herbestemming Biesboschhal

,

Namens de gemeente Dordrecht, gaven Cirkellab en RoosRos Architecten – tijdens de Week van de Circulaire Economie – een masterclass voor studenten bouwkunde van het Da Vinci College. Dit alles vanwege deelname aan de landelijke ontwerpwedstrijd SLIMCirculair die circulair bouwen onder de aandacht brengt. Aan deze wedstrijd doen 23 studententeams uit het hele land mee.

De Biesboschhal, een voormalig scheepswerf uit 1950, is een gemeentelijk monument. Op dit moment gebruikt DordtYart tijdelijk de hal als expositieruimte. De gemeente Dordrecht zoekt een passende, nieuwe functie voor de loods en heeft de studenten gevraagd een slim, circulair ontwerp te maken.

Dirk-Jan Drost, docent bouwkunde Da Vinci College: “Door de masterclass is begrip circulair meer gaan leven bij de studenten. Ze hebben een duidelijk handvat gekregen hoe je circulair kan ontwerpen. Met leuke werkvormen werden de studenten gedwongen om out-of-the-box te denken. Dit leverde mooie resultaten op wat ze direct konden toepassen op het eigen ontwerp.”

Van ontdekken tot aan gedetailleerd ontwerpen
Tijdens de masterclass presenteerden de studenten hun eerste schetsontwerpen met functie van het pand en de indeling ervan. Voorbereidend hadden zij al onderzoek gedaan naar de historie van het pand en de omgeving. Het pand biedt volgens de studenten goede kansen voor de huisvesting van het Binnenvaartmuseum, een kenniscentrum, maar ook voor recreatieve doeleinden zoals een terras aan het water, een binnentuin met speeltoestellen en een bazaar van zeecontainers. Verrassend was een van de ideeën om een deel van het pand organisch te laten ontstaan en in te laten vullen door buurtbewoners om zo optimaal draagvlak te creëren vanuit de nabije omgeving. Daarnaast waren er al eerste ideeën om de herbestemming circulair te realiseren. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk gebruik te maken van de bestaande indeling van het pand, een ‘box-in-box’ principe te creëren waardoor de loods makkelijker te verwarmen is, gebruikte kozijnen en ramen her te gebruiken voor binnenmuren en biobased materialen als verf en kokosisolatie in te zetten.

Om deze eerste ontwerpen nog verder uit te werken en aan te scherpen, hebben Cirkellab en RoosRos de studenten meegenomen in allerlei concrete, circulaire voorbeelden in de bouw en invulling daarvan. Bijvoorbeeld het Alliander gebouw in Duiven, waarbij een achtbaan als inspiratie heeft gediend om een constructie te maken waarbij veel minder staal nodig was dan een reguliere constructie. Of Circl, het circulaire paviljoen in Amsterdam van de ABN AMRO, waarbij bewust is gekozen om leidingen en elektra zichtbaar te laten, zodat een en ander in de toekomst gemakkelijk gedemonteerd kan worden. Vervolgens gingen de studenten op ‘ontdekkingstocht’ in het pand, de nabije omgeving en online om nog meer inspiratie op te doen voor hun ontwerpen. Zo heeft een groep online onderzocht welke bedrijven in de buurt gevestigd zijn. Dit om na te gaan of er mogelijkheden zijn om daar restmaterialen te ‘oogsten’ voor deze herontwikkeling. Zij kwamen tot de conclusie dat onder andere Peute Papier Recycling een bron kan zijn voor isolatiemateriaal.

In een brainstorm werd de functie van het pand nader aangescherpt met oog op circulair. Bijvoorbeeld een ‘gewone’ sportschool werd omgedoopt tot een sportschool waarbij de toestellen energie opwekken om je telefoon op te laden en douches worden geïnstalleerd die water circuleren. Tenslotte gingen ze aan de slag met hun eigen ontwerpen om die laag voor laag uit te werken; de locatie, de constructie, de gevel, de installaties, de inrichting/indeling van het pand en de losse elementen zoals meubilair. En daarbij uiteraard innovatieve, circulaire oplossingen te verzinnen.

Mark Boschman, RoosRos Architecten: “De studenten hebben goed nagedacht over de mogelijk  nieuwe functies van DordtYart. Ik hoop dat ze in de uitwerking van hun ontwerpen de functies op een fraaie en circulaire wijze kunnen integreren in de stoere oude fabriekshal. Belangrijk daarbij is om te denken in de verschillende gebouwlagen zoals we die in de masterclass hebben toegelicht.”

De komende weken gaan de studenten het schetsontwerp uitwerken tot definitief ontwerp en zal er één ontwerp worden uitgekozen. Deze zal in juni gepresenteerd gaan worden aan de jury van SLIMCirculair. Wordt vervolgd!

—————————————————————————————————-

De Week van de Circulaire Economie is een landelijk initiatief van Nederland circulair! die plaatsvindt van maandag 14 tot en met vrijdag 18 januari 2019. Tijdens deze week organiseren allerlei bedrijven en organisaties in Nederland, zo ook in Dordrecht, activiteiten rondom circulaire economie.