SchapenKoppieKoppie… op weg naar een eiland zonder plastic afval

,

Een miniatuurversie van het beroemde beeld Schapenkoppen van de Dordtse  kunstenaars Cor van Gulik en Piet Kraus… over enige tijd kan het zomaar bij u thuis op het dressoir komen te staan. Da’s niet alleen mooi, maar ook nog eens ‘ontlastend’ voor het milieu. Het eerste prototype werd maandag 14 januari – tijdens de Week van de Circulaire Economie – overhandigd aan wethouder Rik van der Linden: “Ik zet ‘m met trots om mijn bureau en vertel het verhaal graag door!”

 

U kent het beeld vast wel… vanaf 1967 (toen de Papendrechtse brug werd opgeleverd) stond het op de eerste afrit na de brug, richting Dordt, maar sinds enige tijd heeft het een nieuwe, veel prominentere plek gekregen, namelijk de Laan der Verenigde Naties, vlakbij de oprit naar de A16 richting Rotterdam.

De miniatuurversie van het beeld gaat SchapenKoppieKoppie heten en wordt binnenkort gefabriceerd in een zogeheten ‘pop up plastic lab’ dat over enkele maanden op het Leerpark komt te staan. In dat laboratorium wordt plastic afval omgezet naar een grondstof voor allerlei handzame producten. SchapenKoppieKoppie is een 3d geprinte miniatuurversie van afvalplastic, dat onder andere afkomstig is uit het afvalplastic dat door de Aquadrone van de firma Krinkels uit de Spuihaven gevist is.

De initiatiefnemers van het SchapenKoppieKoppie-project (u vindt ze onderaan dit bericht) willen op deze manier de aandacht vestigen op de mogelijkheid om plastic afval om te zetten in waardevolle bruikbare nieuwe producten. Op deze wijze hopen zij draagvlak te creëren voor een nieuw economisch systeem.

“In een tijd van oneindige groei op een eindige planeet dromen wij van een toekomstbestendig eiland van Dordrecht gebaseerd op een lokale, circulaire economie. Hoe fantastisch is het als we straks geen beeldjes meer kunnen printen, omdat er gewoonweg geen plastic afval meer te vinden is op het Eiland van Dordrecht.”

Inmiddels hebben zich al diverse partijen bij het project aangesloten, dat zijn: 10XL, Cirkellab, Cor Noltee Design Thinker, het Da Vinci College, de Duurzaamheidsfabriek, Krinkels, LeXlab en RanMarine. De projectgroep staat overigens open voor iedereen die wil (samen)werken aan een eiland zonder plastic afval en onderdeel wil zijn van een lokale, structurele plastic keten. Heeft u als bedrijf of organisatie een voorname en continue plastic afvalstroom? Neem contact op via info@cirkellab.nl voor de mogelijkheden om hier iets waardevols van te maken. 

Wanneer
Het pop up plastic lab is later dit jaar toegankelijk voor publiek, maar bij voorkeur willen de samenwerkingspartijen dit lab ook nadien (deels) blijvend gebruiken en/of door ontwikkelen.

Op de hoogte blijven? Meer informatia via www.schapenkoppiekoppie.nl

Het innovatiefonds Smart City Dordrecht verstrekt subsidie om het plan Schapenkoppiekoppie te realiseren. 

—————————————————————————————————-

De Week van de Circulaire Economie is een landelijk initiatief van Nederland circulair! die plaatsvindt van maandag 14 tot en met vrijdag 18 januari 2019. Tijdens deze week organiseren allerlei bedrijven en organisaties in Nederland, zo ook in Dordrecht, activiteiten rondom circulaire economie.