Schapenkoppiekoppie lab is open voor publiek

Op 20 juni opende wethouder Rik van der Linden van de gemeente Dordrecht het tijdelijke Schapenkoppiekoppie lab. Daarnaast waren er speciale gasten aanwezig. Meneer Van der Ham, een Dordtenaar die het originele Schapenkoppen standbeeld mede heeft gebouwd en medewerkers van de sociale werkplaats Gemiva-SVG groep die plastic doppen verzamelen en selecteren. Het lab bevindt zich in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Met verschillende samenwerkingspartners, waaronder Cirkellab, worden hier kleine Schapenkoppen beeldjes geproduceerd van plastic afval.

Rik van der Linden: “Bij deze overhandig ik een handvol doppen van gebruikte plastic flesjes. Ik hoop dan ook dat we snel inzien, dat dit als waardevol wordt gezien en gewoonweg als cadeau weggegeven kan worden, bijvoorbeeld op een verjaardag.”

De naam van het lab is geïnspireerd op het Dordtse volksverhaal Schapenkoppen. Het is een mooi verhaal over hoe twee mannen een rebelse daad verrichtten om het toenmalige belastingsysteem te ontduiken. Dit door een schaap als mens aan te kleden. Dit initiatief is ook een ‘rebelse’ daad om het huidige lineaire systeem te doorbreken, ook wel ’take-make-waste’-economie genoemd. Dat kan anders!

De sokkel van het beeldje wordt gemaakt van plastic doppen die in het lab worden gewassen, gedroogd, op kleur en soort plastic geselecteerd en in kleine stukjes gehakt. Vervolgens wordt het materiaal gesmolten in een persmachine en komt het in een mal terecht. De beeldjes worden 3d geprint van gerecycled plastic afval, zoals van kunststoffen van oude koelkasten. Het doel is 500 stuks van deze beeldjes te maken die in het najaar verkocht gaan worden op verschillende plekken in Dordrecht.

Bezoek het lab!
Geïnteresseerden kunnen het lab op inschrijving via thirza@cirkellab.nl bezoeken (vol = vol). Het lab wordt openbaar gesteld voor groepen van minimaal 5 en maximaal 12 mensen. Ook kinderen vanaf 10 jaar zijn welkom onder begeleiding van een volwassene. Je kunt je inschrijven voor het lab t/m 19 juli op onderstaande  dagen en tijden. In de mail kun je aangeven waar je voorkeur naar uitgaat qua datum en tijdstip.

  • dinsdag van 10u tot 11u of van 11u tot 12u
  • woensdag van 14u tot 15u of van 15u tot 16u
  • donderdag van 10u tot 11u of van 11u tot 12u
  • vrijdag van 14u tot 15u of van 15u tot 16u

Meer en actuele informatie via www.schapenkoppiekoppie.nl.