Pressure Cooker #Textiel 24 maart

Dikwijls de meest briljante, vernieuwende ingevingen en op zoek naar een omgeving deze te delen én tevens geïnspireerd te raken door anderen? Dan is deze Pressure Cooker #Textiel mogelijk wat voor u!

Waarom deze Pressure Cooker?
In de regio Drechtsteden – waar Cirkellab is gevestigd – bevinden zich meerdere textielrecyclers. Een daarvan is Boer Groep, een van de grootste textielrecycling sorteerbedrijven in de EU. Zij sorteren op 7 verschillende locaties 450.000 kg. textiel per dag (enorme aantallen!) in ca. 400 verschillende stromen. Een aantal van die stromen, waaronder gevoerde kleding wol/polyester combinaties en textiel van acryl en acryl/wol combinaties worden op dit moment gedowncycled (waarde van het materiaal vermindert). Sterk versleten en vervuild textiel gaat zelfs de verbrandingsoven in, omdat er geen geschikte recyclingmethode beschikbaar is. Voor de 3 genoemde stromen gaan we samen in deze Pressure Cooker oplossingen bedenken om meer waarde te creëren, zowel op economisch, ecologisch als op sociaal vlak. Klik hier voor meer achtergrondinformatie over uitdagingen en kansen van het recyclen van textiel.

Wat is een Pressure Cooker?
Pressure Cooker is een unieke methode die ervoor zorgt dat deelnemers in een brainstorm sneller fundamentele keuzes maken en concrete oplossingen en acties bedenken voor complexe vraagstukken. In een aantal rondes – waarbij er gewerkt wordt met kaders en verschillende werkvormen –  werken we in teams toe naar een concrete pitch. De pitch wordt vervolgens gepresenteerd in een Open Lab voor een groter publiek. Het Open Lab is een laagdrempelige bijeenkomst die per kwartaal wordt georganiseerd door Cirkellab, waar inspirerende pitches rondom een specifiek circulair thema worden gegeven en er ruimte is om ideeën uit te wisselen en te netwerken.

Voor wie is deze Pressure Cooker?
Deze Pressure Cooker is bedoeld voor o.a. (industrieel) ontwerpers, materiaalexperts, studenten, fabrikanten uit de bouw- en meubelindustrie, spinnerijen, vervezelaars en stoffeerders. Ook is een tekenaar/illustrator erg welkom om ter plekke de pitches visueel te maken, o.a. te gebruiken voor het Open Lab en andere communicatieve uitingen.

Wat levert deelname aan deze Pressure Cooker op?
Allereerst inspiratie, kennis, netwerk en eeuwige dankbaarheid!! Ook krijgen deelnemers – indien zij al een lopend, circulair initiatief hebben rond textiel – de mogelijkheid deze te pitchen tijdens het Open Lab en daar ‘ultieme ruchtbaarheid’ aan te geven. Kansrijke en haalbare ideeën die voortkomen uit de Pressure Cooker worden bovendien voorgelegd aan relevante stakeholders met oog op vervolgstappen en concretisering. Uiteraard worden bedenkers daar – indien gewenst – (blijvend) bij betrokken.

Praktische informatie
Wanneer
Vrijdag 24 maart. De Pressure Cooker is van 12.00u tot 15.00u (er wordt gezorgd voor een lunch). Het Open Lab is van 15.30u tot 17.00u met aansluitend een borrel.
Waar
De Pressure Cooker zal plaatsvinden bij Rabobank Drechtsteden, Wilgenbos 1 te Dordrecht. Vanaf het station Dordrecht is de locatie goed aan te lopen. Mocht u met de auto komen, dan kunt u betaald parkeren bij parkeergarage Maasplaza (Korte Parallelweg 221) of gratis aan de (P&R) Weeskinderendijk.
Aanmelden
We horen graag vóór 10 maart of u deelneemt via info@cirkellab.nl
Meer informatie
info@cirkellab.nl I 06-38299813 I www.cirkellab.nl