Open Lab levert nieuwe ideeën en matches op organische reststromen!

,

Cirkellab organiseerde op vrijdagmiddag 1 juli weer een Open Lab met als thema ‘waarde halen uit organische reststromen’! Met het Open Lab zetten we ieder kwartaal simpelweg letterlijk de deur open voor iedereen die inspiratie op wil doen en op laagdrempelige wijze ideeën wil uitwisselen hoe we gezamenlijk vorm kunnen geven aan de circulaire, regionale kansen.

De schillenboer van de 21ste eeuw!
Tijdens het Open Lab werden verrassende pitches gehouden van uiteenlopende partijen die organische reststromen verwaarden:

  • In Nederland gooien we ieder jaar ruim 250 miljoen kilo citrusschillen weg. PeelPioneers herwaardeert sinaasappelschillen door er olie uit te onttrekken waar vervolgens schoonmaak- en beautyproducten van gemaakt worden. De schillen zelf worden ingezet voor veevoer. PeelPioneers gaat een landelijke locatie in Amsterdam opzetten. Daarnaast worden i.s.m. Cirkellab mogelijkheden onderzocht voor een decentrale locatie in de Drechtsteden voor een deel van de verwerking hiervan. PeelPioneers is op zoek naar partners om samen het verSCHIL te maken!
  • Sonneveld Group uit Papendrecht, EBIC (European Bakery Innovation Centre) e.a. voeren een innovatieproject uit waarbij is onderzocht of met retourbrood, brood dat van supermarkten teruggaat naar bakkerijen, nieuwe smakelijke producten gemaakt kunnen worden. Want helaas belandt 30% van ons brood in de prullenbak. Het project is succesvol! Gasten hebben kunnen proeven van heerlijke snijkoek wat voor een deel is gemaakt met ‘afgedankt’ brood. Een en ander wordt verder doorontwikkeld.
  • Puur Geknipt is dé duurzame kapper van Dordrecht. In het gehele concept is duurzaamheid doorgevoerd; van shampoos, de inrichting, Cradle to Cradle verpakkingen tot aan de koffie. De eigenaresse riep gasten op mee te denken hoe afgeknipt haar hergebruikt kan worden. Ideeën hierover? Geef ’t aan ons door!
  • Het platform BioDelta Zuid-Holland gaf inspirerende biobased voorbeelden vanuit de chemische industrie en de tuinderij. Zo kun je van tomatenstengels en schapenkeutels papier maken en van appelschillen kaften voor notitieboekjes. Er is dan ook al een boel beschikbaar op de markt om biobased in te kopen. De tip die hierin naar voren kwam: ‘kijk niet alleen naar beschikbare stromen, maar juist naar de afzetmarkt’!
  • IchBin is een modulaire designprullenbak waarin je als consument straks allerlei stromen kunt scheiden, bijvoorbeeld koffiedroes om er oesterzwammen op te kweken. Per stad of regio wordt alvorens bekeken welke stromen direct weer ingezet kunnen worden, bijvoorbeeld door designers, zodat vraag en aanbod op elkaar aansluiten. Consumenten worden door middel van een ‘puntensysteem’ gestimuleerd op relevante plekken in de stad hun afval te droppen. Zo ontstaat er een off- en online community van partijen die elkaar vinden rondom afvalstromen. Ben je een innovatieve designer? Help dan de IchBin door te ontwikkelen!

Meer informatie over een van deze initiatieven of zelf ideeën over organische reststromen? Neem dan contact op via info@cirkellab.nl.