Open Lab 28 oktober: circulaire bedrijventerreinen

,

Cirkellab organiseert op vrijdagmiddag 28 oktober weer een Open Lab in het centrum van Dordrecht met als thema ‘circulaire bedrijventerrein’!

Met het Open Lab zetten we simpelweg letterlijk de deur open. Ons doel is om met relevante partijen uit de regio inspiratie op te doen en op laagdrempelige wijze ideeën uit te wisselen hoe we gezamenlijk vorm kunnen geven aan de circulaire, regionale kansen.

Van symbiose, samenwerking, asset sharing tot aan tijdelijke natuur…
In een circulaire economie liggen er lokaal voor bedrijventerreinen enorme kansen voor industriële symbiose, samenwerking en uitwisseling van materiaal, rest- en afvalstromen tussen bedrijven. Een goed voorbeeld hiervan is het bedrijventerrein Kalundborg in Denemarken waar bedrijven energie, water, verschillende grondstoffen, vliegas, slib en kennis uitwisselen en daarmee enorme kosten besparen. Naast internationale voorbeelden, zijn ook in Nederland steeds meer initiatieven te zien, zoals SILVER (symbiose in Limburg), Park2020 in Hoofddorp en BlueCity010 in Rotterdam. Maar hoe vertalen we deze voorbeelden naar bedrijventerreinen en gebiedsontwikkeling in de eigen regio?

Tijdens het Open Lab worden enkele verrassende presentaties gehouden van partijen die kansen en praktijkvoorbeelden tonen van circulaire bedrijventerreinen. Onze afstudeerder Simon Schotel van Hogeschool Rotterdam presenteert de resultaten van zijn onderzoek naar internationale circulaire bedrijventerreinen, zowel de successen als de barrières. Royal HaskoningDHV neemt u mee in duurzame gebiedsontwikkeling. Wat is daarvoor nodig, wat is de rol van de overheid hierin, wat zijn nieuwe ontwikkelingen en wat kan dit opleveren? Van der Tol –  een innovatief hoveniersbedrijf en een van de partners van Cradle to Cradle (C2C) bedrijventerrein Park2020 – weet alles over tijdelijke natuur en moestuinen op bedrijventerreinen, bevordering van de biodiversiteit en C2C meubels voor de buitenruimte! En FLOOW2 deelt kennis en inspiratie over ‘Asset sharing’, dé nieuwe business voor bedrijven. FLOOW2 ontwikkelde de eerste business-to-business deelmarktplaats waarop bedrijven en instellingen materieel, diensten, maar ook kennis en kunde van medewerkers onderling kunnen delen.

We onderzoeken samen graag met aanwezige gasten welke kansen er voor de Drechtsteden liggen rondom circulaire bedrijventerreinen. Aansluitend aan het Open Lab, gaan we in het centrum van Dordrecht borrelen. U bent van harte welkom om ook hierbij aan te sluiten!

Zet ‘m alvast in de agenda. We horen graag of u komt via info@cirkellab.nl!

Waar: LET OP! Deze keer is het Open Lab niet bij Cirkellab zelf, maar in de Duurzaamheidswinkel van de gemeente Dordrecht. Het adres is Voorstraat 220 in het centrum van Dordrecht. Vanaf het station Dordrecht is de locatie goed aan te lopen. Mocht u met de auto komen, dan is het handigste te parkeren bij parkeergarage Drievriendenhof (Korte Kolfstraat 235 te Dordrecht).
Wanneer: Vrijdag 28 oktober van 15.30 uur tot 17.00 uur (met aansluitend een borrel)
Aanmelden: We horen graag vóór 22 oktober of u komt via info@cirkellab.nl