Maja en Helena winnen Global Cardboard Challenge-opdracht van Cirkellab

Een stadskantoor op groene energie waar ouderen iedere week mogen komen eten. En een rioolinstallatie die overtollig regenwater omzet in groene stroom. Twee van de winnende ontwerpen die de deelnemers van de eerste Nederlandse Global Cardboard Challenge bouwden van karton. Duurzaamheidscentrum Weizigt was op een zaterdagochtend in oktober drie uur lang een duurzaam bouwterrein, waar bedrijven uit de Drechtsteden – waaronder Cirkellab – volop geïnspireerd werden door de jonge bouwers. Francien Eppens (organisator): “Het was prachtig om te zien dat de deelnemende bedrijven écht onder de indruk  waren van de ideeën en dat de kinderen zoveel plezier hadden in het bouwen met karton.”

Bouwtekeningen
Al voor het startsein van de Nederlandse Global Cardboard Challenge klonk, was het enthousiasme en de spanning bij de deelnemende kinderen goed voelbaar. Met hun bouwtekeningen in de hand inspecteerden ze de grondstoffen – bergen oud karton – en maakten ze een plan voor hun opdracht. Om 10.00 uur klonk het startsein en werd Duurzaamheidscentrum Weizigt een ware bouw-arena, waar de concentratie en energie goed voelbaar was. De deelnemende bedrijven waren enorm onder de indruk van de daadkracht en creativiteit van de kinderen. Thirza Monster van Cirkellab prees de deelnemers om hun goede voorbereiding en enorme creativiteit: “Iets waar wij als bedrijf ook weer van kunnen leren!”

www.sylvanalansu.com

Winnaars
Alle deelnemende kinderen kregen een prijs voor hun deelname en slimme ontwerpen. Maar ieder bedrijf koos ook één winnend team uit dat zijn ontwerp officieel mag komen presenteren bij het bedrijf. Maja Bartczak (10) en Helena Reinders (11) wonnen de opdracht van Cirkellab. Zij bouwden een multi-functionele tafel die in hoogte verstelbaar was. De jury prees de meisjes met name om de wijze waarop ze het werkt aanpakten. Ze hadden het multifunctionele ontwerp tot in detail uitgetekend en wisten na een tegenslag, direct de draad weer op te pakken door hun ontwerp aan te passen.

Global Cardboard Challenge Nederland blijft
Het succes van de eerste editie van de Nederlandse Cardboard Challenge smaakt naar meer. Francien Eppens : “Het enthousiasme waarmee deze editie op scholen, bij kinderen, bedrijven en partners is ontvangen sterkt onze ambitie om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.” Dit jaar was er al veel animo van scholen en bedrijven uit de regio, maar was de aanlooptijd voor veel van hen te kort om deel te nemen. Eppens: “Deze maand voeren we al de eerste gesprekken met nieuwe partner-bedrijven om het plan voor volgend jaar te bepalen. En we nodigen iedereen die enthousiast is uit zich bij ons te melden.”

Foto’s: Sylvana Lansu