De bedrijven Cirkellab, Pelican Rouge Coffee Roasters, Selecta en de Dordtse start-up Kwekersgilde slaan de handen ineen om te werken aan circulaire oplossingen in de regio Drechtsteden.
Van koffiedik tot oesterzwam
Kwekersgilde is het initiatief van Patrick Asmawidjaja, ondersteund door Thirza Monster van Cirkellab, en richt zich op het hergebruik van koffiedik door het kweken van oesterzwammen en het ontwikkelen van heerlijke snacks voor lokale horeca.
Vanaf komende week komt Patrick wekelijks het koffiedik ophalen op het stadskantoor van de gemeente Dordrecht. Dit doet hij met zijn elektrische bakfiets welke gesponsord is door Selecta en Pelican Rouge Coffee Roasters. Doel van de samenwerking is het sluiten van kringlopen en het opschalen van circulaire businessmodellen. Het stadskantoor dient als proeflocatie. Verloopt de proef succesvol, dan staat uitbreiding naar andere gemeentelijke locaties binnen de Drechtsteden op de planning.
Patrick: “Het is meer dan logisch om dit soort reststromen te gebruiken als grondstof voor bijvoorbeeld oesterzwammen.”
Werken aan circulaire oplossingen in de Drechtsteden
Sinds november 2018 is Selecta leverancier van de koffie en thee voorziening in vrijwel de gehele Drechtsteden regio. Bij Gemeente Dordrecht, Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, Gemeente Papendrecht, Gemeente Sliedrecht, Gemeente Zwijndrecht, Gemeente Alblasserdam en de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden (GRD) wordt de koffie gedronken van de in Dordrecht gevestigde leverancier. Onderdeel van de aanbesteding was een sterke focus op duurzaamheid. Lisan van Loon, sustainability officer bij Selecta geeft aan: ‘Wij hebben hiervoor actief de samenwerking gezocht met een aantal lokale partners om te werken aan circulaire oplossingen in de Drechtsteden. Zo heeft Selecta eerder een serie van koffieaccessoires ontwikkeld gemaakt van plastic snijafval in samenwerking met Better Future Factory en Cirkellab. Resultaat hiervan is de circulaire serveertray die sinds kort bij alle deelnemende gemeenten te vinden is.
Lisan: “Selecta maakt zich sterk voor de circulaire economie. Waar beter te beginnen dan in de eigen regio?”
Inmiddels zijn er vele innovaties en duurzame toepassingen mogelijk om koffiedik opnieuw te gebruiken, denk aan zeepjes, kaften van notitieboekjes en serviesgoed. Met deze samenwerking kiezen we echter voor de meest lokale en impactvolle oplossing. Op deze manier dragen we bij aan de circulaire economie in de Drechtsteden.