Jongerenlab: onderwijs en bedrijfsleven werken samen aan circulaire economie!

Cirkellab, LeXlab en Platform Duurzaamheid Dordrecht organiseren woensdagmiddag 7 oktober bij De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht een Jongerenlab om de circulaire economie aan te jagen. Het onderwijs (bovenbouw HAVO/VWO, MBO en HBO) en het bedrijfsleven werken in het Jongerenlab op een unieke manier samen. Het evenement wordt geopend door wethouder Bert van de Burgt (onderwijs en arbeidsmarktbeleid) van de gemeente Dordrecht. Dagvoorzitter is Lars Sørensen.

Speeddates, workshops en meer rond koffieprut, plastic flesjes en fruitafval…
Het Lab geeft jongeren concrete handvatten rond circulaire economie, een economisch systeem waarbij hergebruik van grondstoffen, producten, afval- en reststromen, (hernieuwbare) energie én duurzame inzet van mensen centraal staan. In beginsel biedt het Jongerenlab bijvoorbeeld een eerste zetje voor een profielwerkstuk, maar vervolgens een traject om daadwerkelijk een project of start-up rond circulaire economie te realiseren. Tijdens dit startevent maken de leerlingen via interactieve en inspirerende speeddates kennis met circulaire start-ups, waaronder Rotterzwam (champignons kweken op koffieprut), Refil (oude plastic flesjes gebruiken voor 3D-printen) en Fruitleather (leer maken van fruitafval). De leerlingen gaan vervolgens zelf aan de slag met een concreet circulair vraagstuk. Tevens leren zij wat het begrip circulaire economie inhoudt via een uitdagende workshop.

Doe mee als school, bedrijf of overheid!  
Wilt u als school met een groep leerlingen meedoen met het Jongerenlab? Neem via info@cirkellab.nl of 06-28446512 contact op. Ook zijn ondernemers en politici uit de regio van harte welkom om inspiratie op te doen, deel te nemen aan een workshop, jongeren te ondersteunen bij een circulair vraagstuk en verbindingen te leggen rond circulaire economie. Opgeven kan via info@cirkellab.nl.

Het Jongerenlab wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Dordrecht, Sørensen Producties, De Duurzaamheidsfabriek, daVinciMedia en DrechtwerkDiversiteit.

Deelnemende ‘circulaire’ bedrijven aan het Jongerenlab zijn Shop&Drop, Rotterzwam, Refil, Ocean Sole, Tijdmunt, Circuwear en Fruitleather.

Programma
12.45u – inloop
13.15u – opening door wethouder Bert van de Burgt
13.30u – speeddaten met circulaire start-ups en bedrijven
14.40u – teardown workshop: slim slopen van kapotte elektrische apparaten
15.50u – zelf aan de slag met een circulair vraagstuk
16.50u – afsluiting