Gastblog: Wassen zonder Waste: een kwestie van doen!

De circulaire economie: klimaatwetenschappers, economen en ontwerpers zijn het eens over de positieve impact op het milieu, de maatschappij en de welvaart. In deze blog wordt toegelicht wat de potentie van de circulaire economie is en hoe we deze potentie daadwerkelijk kunnen waarmaken. Het circulair maken van wasmachines door Bundles staat als concreet voorbeeld centraal.

Een overstap naar een circulaire economie zorgt dat we met lagere kosten betere apparaten kunnen gebruiken, omdat fabrikanten profiteren van goede ontwerpen in plaats van geplande slijtage en hoge verkoopaantallen. Grondstoffen worden beter benut waardoor uitputting wordt voorkomen en vervuiling wordt beperkt. Daarnaast verbruiken betere apparaten minder energie, water en andere benodigdheden. Ook op het sociale vlak heeft de circulaire economie voordelen. Op dit moment zijn de aanschafkosten vaak een reden om te kiezen voor energieslurpende wegwerpproducten. En goedkoop is vaak duurkoop. Als ook huishoudens met een lager inkomen de beste apparaten kunnen gebruiken, kunnen zij veel kosten besparen op onderhoud, reparaties en bijvoorbeeld energie.

Volgens een onderzoek van McKinsey kan een transitie naar de circulaire economie tegen 2030 €1.800 miljard opleveren voor de Europese Unie. Dit wordt voornamelijk gerealiseerd door duurzaam beheer van grondstoffen en besparingen op water- en brandstofverbruik. Tevens ontstaan er in het nieuwe circulaire systeem nieuwe verdienmodellen, nieuwe bedrijven en nieuwe banen. Van modulair ontwerpen tot onderhoud en reparatie en van het upgraden tot het demonteren van apparaten. Dit zorgt weer voor een stijging van de werkgelegenheid.

De overstap naar een circulaire economie is helaas niet zo vanzelfsprekend als de rapporten en voorspellingen laten zien. Een circulaire dienst is op dit moment nog niet goedkoper dan een wegwerpproduct bezitten. Pas als we met z’n allen laten zien dat we klaar zijn met de wegwerpmaatschappij zal dit veranderen door de juiste investeringen en schaalvoordelen. Door onze crowdfundingcampagne ‘Wassen zonder Waste’ willen wij samen met jullie bewijzen dat we klaar zijn voor een circulaire economie en druk zetten op onze partners en concurrenten om mee te doen met deze verandering.

Tot en met 30 juni is Nederland Voorzitter van de Raad van de Europese Unie en Nederland wil niets liever dan zich ontpoppen tot circulaire hotspot. We moeten dit momentum gebruiken en de circulaire economie niet alleen verankeren in beleidsdocumenten en lobbygroepen, maar ook in ons dagelijks leven.

Wasmachines zijn een klassiek voorbeeld van een geschikt apparaat om circulair te consumeren. De aanschafkosten van wasmachines zijn namelijk slechts een klein deel van de totale kosten. Zaken als onderhoud, reparatie en het gebruik van energie en wasmiddel hebben een groot aandeel.

Bundles is opgericht om te bewijzen dat circulair wassen werkt! We werken samen met Miele om wasmachines en drogers circulair te maken. Met ons softwareplatform maken we het mogelijk om voor gebruik te betalen, de onderhouds- en reparatiekosten te beperken en met minder energie, water en wasmiddel schoner te wassen. Als onze klanten hun abonnement opzeggen, geven we de wasmachine of droger een opknapbeurt en plaatsen we hem – bijna als nieuw – bij een nieuwe klant. Als de apparaten niet meer functioneren, dan repareren we ze en als ze niet meer te repareren zijn, dan halen we ze uit elkaar en upgraden we ze tot kwalitatief goede machines. Wij zien kapotte apparaten dus niet als afval maar geven ze een nieuw leven.

We willen bewijzen dat we met zijn allen klaar zijn voor het nieuwe systeem zodat we de beloftes van de circulaire economie waar kunnen maken en het gebruik van goede apparaten goedkoper kunnen maken dan het bezit van wegwerpapparaten. Dit kan alleen als de voorlopers laten zien dat ze ook als consument kiezen voor een circulaire optie. Nu kun je je via de crowdfundingcampagne van Bundles committeren aan de circulaire economie. Als je nu alvast aangeeft dat jij je volgende wasmachine of droger circulair gaat gebruiken door een stukje abonnement vooruit te betalen dan kan Bundles de volgende stappen gaan maken en door beter ontwerp, gebruik en hergebruik de potentie van de circulaire economie verzilveren! Dus wie gaat ‘Wassen zonder Waste’?

Auteur: Wouter Buijze, commercieel directeur Bundles

Klik hier voor alle blogs van Cirkellab. Zelf circulaire suggesties, vraagstukken of innovaties die als ‘voedingsbodem’ kunnen dienen voor een toekomstige blog, neem dan contact op via info@cirkellab.nl voor de mogelijkheden. Wil je onze blogs en nieuwsbrieven voortaan via de mail ontvangen, schrijf je dan hiervoor in via www.cirkellab.nl.