Eerste Jongerenlab: circulair is tastbaarder dan je denkt!

,

Cirkellab, LeXlab en Platform Duurzaamheid Dordrecht organiseerden woensdag 7 oktober in De Duurzaamheidsfabriek een Jongerenlab om de circulaire economie aan te jagen. Het onderwijs (bovenbouw HAVO/VWO en MBO) en het bedrijfsleven werkten in het Jongerenlab op een unieke manier samen met circulaire speeddates, workshops en vraagstukken!

Circulaire kansen voor jongeren
Wethouder Bert van de Burgt van de gemeente Dordrecht opende het Jongerenlab en juigde het toe dat leerlingen en studenten op jonge leeftijd kennismaken met de kansen van de circulaire economie, en hoopt dat er daadwerkelijk in de stad circulaire projecten of start-ups uitkomen naar aanleiding van dit evenement. Tijdens dit startevent maakten de leerlingen via interactieve en inspirerende speeddates kennis met circulaire start-ups, waaronder Shop@Drop (app om afval op een makkelijke manier te droppen tijdens het shoppen), Ocean Sole (kleurige beelden gemaakt van oude teenslippers) en Fruitleather (leer gemaakt van fruitafval van de markt). Een van de leerlingen: “Het is heel interessant om die jonge ondernemers te zien met al hun ideeën, heel erg innovatief. Eigenlijk is het een nieuwe blik wat er allemaal mogelijk is na je VWO studie.”

Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven
Tevens leerden aanwezigen wat het begrip circulaire economie inhoudt via een uitdagende workshop waarbij kapotte elektrische apparaten gedemonteerd werden om er onder andere achter te komen uit welke materialen en grondstoffen een apparaat is opgebouwd. Vervolgens gingen de gasten zelf aan de slag met vraagstukken rond hergebruik en afval. Zo heeft een groepje een prullenbak bedacht met een sensor waardoor jezelf niet meer hoeft na te denken over welk afval in welke bak hoort, maar het toch gescheiden wordt. Leerlingen zijn dan ook niet alleen zelf geïnspireerd geraakt, maar de aanwezige start-ups zijn ook verder geholpen met vooruitstrevende ideeën van de jongeren. Een van de gasten: “Wat een geweldig project is dit Jongerenlab! Voor herhaling vatbaar, circulair is tastbaarder dan je zo zou denken.”

Klik hier voor de foto’s van het Jongerenlab.

Het Jongerenlab werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Dordrecht, Sørensen Producties, De Duurzaamheidsfabriek, daVinciMedia en DrechtwerkDiversiteit.

Deelnemende ‘circulaire’ bedrijven aan het Jongerenlab waren Shop&Drop, Rotterzwam, Refil, Ocean Sole, Tijdmunt, Circuwear en Fruitleather.