Dordrecht schoonste evenementenstad van 2020…?!

Duurzame catering, energiecoalitie, fietsenplan en nul sigaretten op straat. Organisatoren van uiteenlopende Dordtse evenementen kwamen onlangs bijeen om samen stappen te ondernemen om te verduurzamen, georganiseerd door Cirkellab en de gemeente Dordrecht.

Xander Kotvis van Revolution Foundation trapte de bijeenkomst af. Hij vormt festivals en evenementen om in living labs voor circulaire innovatie. Hij vertelde over bijvoorbeeld mooie resultaten die zij behaald hebben op het DGT festival. Van herbruikbare hardcups, een recycle hub, een centrale circulaire keuken waarbij bijvoorbeeld voedsel van reststromen wordt aangeboden, er geen vlees op het menu staat en bordjes en bestek omgezet worden in compost, hergebruikte materialen worden gebruikt voor standbouw en bezoekers gebruikmaken van een online tool om CO2 emissie van hun reis naar het festival te berekenen en te compenseren door bomen te laten planten.

Thirza Monster van Cirkellab gaf de deelnemers aanvullend hierop bijvoorbeeld mee dat er binnenkort een verbod aankomt op wegwerpplastic, maar ging naast urgentie vooral in op kansen, inspirerende voorbeelden en concrete handvatten zoals een handboek voor een afvalvrij evenement om (vervolg)stappen te zetten: “Kijk waar het grootste waardeverlies ligt, zowel op economisch en ecologisch vlak. Daar liggen dikwijls de grootste (business)kansen om een positieve impact te maken. Voor festivals en evenementen ligt dit over het algemeen op het vlak van mobiliteit en transport, energie, voedsel en materialen (ofwel ‘afval’).”

Vervolgens gingen de deelnemers zelf aan de slag om idee├źn te generen voor hun eigen evenement, zoals:

  • Het realiseren van energiepunten voor aggregaten
  • Een fietsenplan ontwikkelen om bezoekers te stimuleren de auto te laten staan
  • Voorkomen dat peuken op straat worden gegooid door inzet van kleine asbakjes
  • Duurzame catering opnemen als voorwaarde bij leveranciers

Klik hier voor de presentatie van Revolution Foundation.
Klik hier voor de presentatie van Cirkellab.

Wil je ook aan de slag om je evenement te verduurzamen? Neem contact op via info@cirkellab.nl.