Dordrecht heeft primeur met proef aquadrone in stedelijk gebied

,

Dordrecht gaat experimenteren met een aquadrone bij het schoonmaken van sloten en singels in de stad. De zogeheten WasteShark wordt ingezet om (plastic) afval en kroos te verzamelen. De proef is een gezamenlijk initiatief van het waterschap Hollandse Delta, ontwikkelaar RanMarine Technology, aannemer Krinkels, Cirkellab en de gemeente Dordrecht.

De op afstand bestuurbare aquadrone dankt zijn naam aan de ‘haaienbek’. Hiermee wordt al varend afval en kroos verzameld, ook op moeilijk begaanbare plekken. De WasteShark heeft sensoren waarmee de waterdiepte, de watertemperatuur en het zuurstofgehalte in het water te meten zijn. RanMarine heeft met de aquadrone ervaring opgedaan in het Rotterdamse havengebied. De WasteShark is echter nog nooit in stedelijk gebied ingezet. Dordrecht heeft dus een primeur. De proef start op 9 april en duurt drie maanden. De WasteShark zal in actie komen in de Spuihaven, een van oorsprong middeleeuwse gracht die gold als scheiding tussen de ‘stad’ en de landerijen.

Innovatief
Dordrecht is de samenwerking met het waterschap, RanMarine, Krinkels en Cirkellab aangegaan omdat het zeer geïnteresseerd is in innovatieve ideeën om de stad slimmer en toekomstbestendig te maken. De stad maakt de proef met de WasteShark mede mogelijk met budget vanuit Smart City Dordrecht. Dordrecht ziet in het experiment ook een kans om te kijken of kostenbesparingen te behalen zijn. Op dit moment zijn twee mensen een dag(deel) per week aan het werk om het afval op te vissen uit de Spuihaven. Dat levert per keer zo’n drie vuilniszakken vol plastic e.d. op. Als de proef slaagt, zal de aannemer die het werk uitvoert (Krinkels) de aquadrone aanschaffen.

Bewustwording
De gemeente wil de proef ook gebruiken om mensen bewust te maken van het afval dat in de Spuihaven drijft. De inzet van de WasteShark verbetert de waterkwaliteit en draagt zo bij aan een schone en aantrekkelijke omgeving. Dordtenaren kunnen daar zelf een bijdrage aan leveren door geen afval in het water (en op straat) te gooien. Er zijn ideeën om van het afval dat de WasteShark tijdens de proef ophaalt een kunstwerk te maken.

Demissionair wethouder Rinette Reynvaan (Stadsbeheer) geeft op maandag 9 april met de samenwerkingspartners het officiële startsein voor de proef.Illustratie: Studio Neetje