Sinds mei dit jaar begeleidt Cirkellab met ondersteuning van RVO een businesscase naar de mogelijkheden van het maken van CLT houtpanelen uit resthout die gebruikt zouden kunnen worden voor de bouw. Dit in samenwerking met Velux, United Waste, Xylotrade BV., IDD Studio, Okkehout en Altena Groep B.V.
Uitdaging
De komende jaren moeten er veel huizen gebouwd worden (minimaal 57.000) met het bijkomende probleem van het klimaatakkoord en de bijkomstige uitstoot van CO2 en SO3. Houtbouw lijkt daar vele bezwaren van weg te kunnen nemen. Waar modulaire CLT bouw vaak het antwoord is op modulair, snel en betaalbaar bouwen is er nu echter gekozen voor een nieuwe techniek van CLRT-panelen.
Geen standaard CLT-panelen
Het is een oude techniek om meerlaags hout (6 tot 9 lagen van 3cm dikte) in verschillende richtingen samen te stellen zonder gebruik van lijm/schadelijke verduurzamingstechnieken, maar op basis van zuivere hout/houtverbindingen, waardoor we de CO2 van het resthout (normaal gaat geverfd resthout naar de verbranding en gaat de CO2 verloren) voor een langere periode vastleggen. In Zwitserland haalt men via deze techniek een gemiddelde levensduur van 80-400 jaar met de gebouwde huizen. Door geen gebruik te maken van lijm of schadelijke verduurzamingstechnieken, zou het hout ook na gebruik in het gebouw nog hergebruikt kunnen worden. De winst van CLT houtbouw-technieken ten opzichte van traditionele betonbouw is al enorm, maar de Holzpur techniek is nog verregaander, door het gebruik van een gerecyclede houtstroom wordt de opslag van CO2 nogmaals verlengd.
CLRT heeft veel mogelijkheden om een uitstaand product te worden volgens alle maatstaven van energiezuinig, circulair en modulair bouwen! Wij houden u op de hoogte!