Cirkelstad Talks Zuid-Holland

Onlangs een speciale editie van een Cirkelstad bijeenkomst in Zuid-Holland. Cirkellab (spinner Cirkelstad Drechtsteden) en iCircl (spinner Cirkelstad Rotterdam, Den Haag en regio-071) trokken samen op voor een interactieve online talkshow. Met gasten en publiek gingen we de discussie aan rondom ‘de zin en onzin van het materialenpaspoort’ en ‘the battle of materials’. En met succes, de organisatoren overwegen dit vaker te organiseren!

The battle of materials; hout vs staal vs beton
Is het ene materiaal beter dan het andere materiaal willen we een circulaire bouweconomie realiseren? Of gaat het erom hoe je een en ander ontwerpt, toepast, (her)gebruikt, etc.? Pepijn Duijvestein (Dr2 New Economy), Ron Jacobs (ODS Jansen) en Jack van der Palen (architect, Betonakkoord) werden stevig aan de tand gevoeld. Algehele conclusie was dat het van de toepassing afhangt, welk materiaal de voorkeur krijgt. En dat je dit dikwijls prima kan combineren en het dus vooral een ‘dans’ is tussen de materialen om circulair te optimaliseren!

De zin en onzin van het materialenpaspoort
Is een materialenpaspoort essentieel in de transitie naar een circulaire bouweconomie, is het slechts een van de middelen om daar te komen of werkt het zelfs tegen? Gasten aan tafel waren deze keer Pablo van den Bosch (Madaster), Kees Plomp (AByC) en Bas Slager (Repurpose). Ook al waren de meningen verdeeld, toch was er een duidelijk gemeenschappelijk doel en ambitie te voelen aan tafel. De discussie ging dan ook voornamelijk over hoe het paspoort nog beter geoptimaliseerd en ingezet kan worden.

Klik hier om de discussie terug te kijken.

Interesse om ook een keer aan te sluiten bij Cirkelstad Drechtsteden? Of mee te denken of doen aan een circulair bouwproject in de Drechtsteden? Neem contact op via info@cirkellab.nl. Meer informatie over Cirkelstad via www.cirkelstad.nl.