Dinsdagochtend 2 april begonnen partners en externe contacten van Cirkelstad Drechtsteden de dag met een heerlijk duurzaam ontbijtje bij The Green House in Utrecht. “Daarbij is het goed om te weten dat de oesterzwammen in de eierpannenkoek zijn gekweekt op de koffiedrab van onze koffie. En de kruiden in de vruchtensalade uit onze eigen kas komen.”
The Green House is een inspirerende horecalocatie als het gaat om circulair bouwen en bedrijfsvoering. Dit circulaire bouwwerk viert volgende week haar 1 jarige bestaan en zal daarna nog 14 jaar op deze plek gevestigd zijn. Na deze periode worden alle spullen – van licht tot aan meubels – weer weggehaald en wordt het hele bouwwerk uit elkaar geschroefd en weer ergens anders in dezelfde of een andere vorm opgebouwd. De leveranciers blijven gedurende deze 15 jaar eigenaar van hun spullen. Zij verdienen aan de hand van het zogenaamde ‘pay-for-use’ businessmodel. The Green House betaalt dus voor gebruik in plaats van bezit. In de stoelen zijn sensoren geplaatst om te bepalen hoeveel er gebruik van wordt gemaakt.
Bovendien is er tot in de puntjes het circulaire principe doorgevoerd. Bomen als parasols, een stekkerloze keuken, stoelen van plastic afval opgevist uit de Amsterdamse grachten, planten als aircosysteem, een tafelblad van bermmaaisel, glazen die zijn gemaakt van oude wijnflessen en oude deuren die omgetoverd zijn tot lambrisering. En uiteraard zie je dit ook terug op het menu zoals het bierborstelbrood. Karlijn van Kollenburg, programmamanager bij The Green House: “Circulair ben je niet in één keer. Het is voor ons een blijvend aandachtspunt waar we in samenwerking met al onze partners kijken hoe we een stapje verder kunnen gaan en telkens weer elkaar hierin uitdagen.”
Op hun website kun je via deze link nog meer informatie vinden. Alles is ‘right-to-copy’ en alle kennis dus opvraagbaar.
Bouwcase Drechtsteden; dé circulaire voorbeeldwoning
Naast de kennismaking met The Green House werd door Cirkellab, als spinner van de Cirkelstad Drechtsteden, een presentatie gegeven in samenwerking met een aantal partners. “Samen met de partners zijn we bezig om een gezamenlijke, circulaire bouwcase te realiseren. Inspelend op de Groeiagenda van de regio, de wens van de Drechtsteden-gemeenten om 10.000 woningen erbij te bouwen.” De aanwezige partners reageerden positief op de bouwscenario’s en de methode om daar te komen. Tips en aanknopingspunten liepen van het inventariseren van materialen van slooplocaties, toepassen van circulaire principes op de verschillende S-en (schil, services, etc.), creëren van een lerende houding en lerende omgeving, hergebruiken van infrastructuur van verouderde elektrische systemen tot aan het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Hoe nu verder? Jordin Bijstra doet in naam van Cirkellab verder onderzoek – in het kader van zijn afstudeerstage vanuit Hogeschool Inholland – naar hoe de circulaire bouwcase van Cirkelstad Drechtsteden eruit gaat zien. In vervolgstappen gaat hij in gesprek met de partners en andere geïnteresseerden over onder meer de kansen, behoeften en uitwerking rondom de bouwscenario’s.
Interesse om ook een keer aan te sluiten bij Cirkelstad Drechtsteden, waarvan het volgende overleg op 4 juni 2019 plaatsvindt? Of mee te denken of doen aan een circulair bouwproject in de Drechtsteden? Neem contact op via info@cirkellab.nl. Meer informatie over Cirkelstad via www.cirkelstad.nl.