Cirkellab bouwt samen met kinderen van afvalkarton een statafel tijdens de Global Cardboard Challenge

Bouw van oud karton het nieuwe, duurzame stadskantoor van de Gemeente Dordrecht. Dat is één van de opdrachten waarmee kinderen uit de Drechtsteden op zaterdag 7 oktober bij Duurzaamheidscentrum Weizigt in Dordrecht aan de slag gaan. Van karton bouwen zij duurzame oplossingen voor de vraagstukken van bedrijven en gemeenten uit de regio. Dat alles in het kader van de Global Cardboard Challenge, een wereldwijd evenement waarvan Thuisrecycling.nl de Nederlandse editie organiseert. Cirkellab omarmt dit initiatief van harte: “Het mooie van deze wedstrijd is dat kinderen en bedrijven samenwerken aan duurzame vraagstukken waarbij afvalkarton – een grondstof dat overal beschikbaar is – wordt omgezet in concrete oplossingen.”

De competitie
De dag start met een heuse bouwcompetitie in het koetshuis van Weizigt. Diverse bedrijven en organisaties uit de regio hebben hier hun ‘bouwkavels’, zo ook Cirkellab als een van de partners van deze wedstrijd. In duo’s van twee bouwen kinderen vanaf 6 jaar duurzame ontwerpen voor één van de bedrijven, zoals een multifunctionele conferentietafel voor Cirkellab. De inschrijving is nog enkele weken open, dus iedereen kan zich via de website globalcardboardchallenge.nl aanmelden om met zijn of haar broertje, zusje, vriend of vriendin mee te doen. Ook als je als bedrijf of organisatie een ontwerpvraagstuk wilt indienen! Francien van Thuisrecycling: “Met de competitie brengen we jong en oud, bedrijf en particulier op speelse wijze samen om de toekomst van de Drechtsteden vorm te geven. En dat alles door de inzet van ‘afval’-materiaal.” De grondstoffen (het karton) worden o.a. geleverd door de Dordtse drukkerij Dekkers van Gerwen.

Vrij bouwen en workshops
Zodra de wedstrijd voorbij is gaat de bouwplaats open voor iedereen! Jong en oud kunnen dan samen hun creativiteit omzetten in de mooiste bouwwerken van karton. De duurzaamheidsthema’s van de Drechtsteden – duurzaam wonen, werken (economie) en mobiliteit – dienen hierbij als inspiratiebron. Maar de creativiteit van de kinderen bepaalt welke bouwwerken er tot stand komen. Om stevige bouwwerken te kunnen creëren wordt o.a. gebruik gemaakt van het kindergereedschap van Makedo, dat speciaal is ontwikkeld voor bouwen met karton. In de aanloop naar 7 oktober kunnen kinderen hier al kennis mee maken, op school, de scouting of bij de bibliotheek. Bibliotheek AanZet is partner in de organisatie van deze workshops “Bouwers van de Toekomst”. Ook deze workshops zijn open voor kinderen vanaf 6 jaar.

Over de Global Cardboard Challenge
De GCC is een jaarlijks terugkerend, wereldwijd evenement dat kinderen de kans biedt om te leren en te spelen door met simpele materialen hun fantasieën te verwezenlijken. Namelijk, met (oud) karton. Het evenement is een initiatief van o.a. Google, Makedo en Disney en heeft als doel om de creativiteit van kinderen te stimuleren en hen tegelijkertijd 21-eeuwse vaardigheden bij te brengen zoals kritisch nadenken, het benutten van waardevolle grondstoffen en samenwerken. Ook de Nederlandse editie is niet eenmalig. In samenwerking met diverse bedrijven uit de regio, waaronder drukkerij Dekkers van Gerwen, Cirkellab en afvalmanager Milgro, heeft Thuisrecycling.nl de ambitie ieder jaar meer duurzame impact te maken met en voor de jeugd.

Wil je net als Cirkellab als bedrijf meedoen met deze Challenge, mail dan naar francien@thuisrecycling.nl! Meer informatie via www.globalcardboardchallenge.nl.