Circulariteit als nieuwe business norm in de maritieme keten!

,

Een groep maritieme spelers kwam onlangs bij elkaar tijdens de CIRCO Circulaire Business en Design Track om te werken aan circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën, begeleid door Cirkellab en Critical Minds. De deelnemers verkenden kansen op een breed terrein; van modulaire en inwisselbare energiesystemen voor baggerschepen waarbij betaald wordt per kilowattuur tot aan hergebruik van resthout voor high-end wandpanelen dat overblijft bij de productie en inrichting van jachtschepen.

“Het grootste inzicht dat de Track heeft opgeleverd is dat kleine veranderingen een grote impact hebben op het totaalplaatje. Extra draagvlak is gecreëerd door meerdere partijen in de keten aan te laten sluiten om gezamenlijk tot duurzame oplossingen te komen”, aldus Andrina Drost, Business Development Manager bij Royal IHC.

In een serie van drie workshops hielp CIRCO de deelnemers op weg om samen nieuwe kansen te ontdekken en circulaire business in gang te zetten. Onder de deelnemers bevonden zich Van Oord, Heerema Marine Contractors, Royal IHC, Boskalis, RH Marine, Bakker Sliedrecht, De Klerk Binnenbouw, Kloeckner Metals ODS, Croonwolter&dros en Rabobank Merwestroom. De Track resulteerde in zowel een lange termijn visie als een concreet plan om morgen mee te beginnen. Thirza Monster van Cirkellab: “Erg inspirerend om te zien dat tijdens de CIRCO Track bedrijven elkaar ter plekke weten te vinden en ook in het vervolg samen gaan optrekken!”

Van waardevernietiging naar businesskansen
Zo heeft Heerema Marine Contractors onderzocht of stalen balken ingezet voor ondersteuning en zeevasten van platforms op transportbakken nog efficiënter herbestemd kunnen worden. Deze constructies met een tijdelijke bestemming worden nu nog dikwijls gedeeltelijk als schroot verhandeld. Er liggen kansen om deze constructies als geheel of op onderdelen meer hoogwaardig her te gebruiken. Er wordt een marktplaats verkend ter bevordering van dit interne herbestemmingsproces, maar er liggen ook kansen om extern her te bestemmen. Deze aanpak draagt bij aan de duurzame doelen die Heerema Marine Contractors heeft. En Royal IHC en Boskalis pakten een gezamenlijke casus op vanuit een klant-leveranciers perspectief, rondom een baggerinstallatie op een schip. Met behulp van big data preventief en efficiënt onderhoud uitvoeren en daarmee de operatie van een schip optimaliseren. De data geven inzicht in welk onderhoud op welk moment in welke pomp plaats moet vinden, waarbij een optimum wordt berekend voor onder meer brandstofgebruik, onderhoud en reserveonderdelen. Van traditionele spelers naar de beste service providers!

Uiteraard begint het ‘echte’ werk pas na deze Track. De deelnemers hebben nu de kennis en handvaten om de eerste stappen te zetten. Waar de één zijn circulaire propositie gaat pitchen voor de CEO, start de ander een pilot om de technische haalbaarheid in de praktijk te testen. Weer een derde richt zijn pijlen op een concrete sample om te presenteren op een beurs. Wij blijven de partijen met grote aandacht volgen en ondersteunen hen waar nodig in hun ambities!

Arco Roodenburg, Sales Manager Maritime Industry bij Kloeckner Metals ODS: “De Track bevat een erg goede methode om in 3 dagen naar een concreet doel en plan toe te werken dat ‘pitch’-gereed is. Een mooie en leerzame ervaring die mij leerde dat circulariteit dichterbij is dan dikwijls lijkt.”

Meer informatie over deze CIRCO Design Track? Neem contact op met Jeroen Put via jeroen@cirkellab.nl of 06-38299813.