Van isolatiemateriaal van oude spijkerbroeken, oude frisdrankblikjes als onderdeel van een warmtecollector tot aan energieopwekkende vloertegels. Tijdens de Cirkelstad Drechtsteden bijeenkomst, hadden studenten bouwkunde van het Da Vinci college een generale repetitie voor hun deelname aan de SLIMCirculair wedstrijd die 14 juni zal plaatsvinden. Zij presenteerden uit opdracht van de gemeente Dordrecht een circulair herontwerp van de Biesboschhal – een monumentaal pand en voormalig scheepswerf – genaamd de Deelfabriek. Hierin was er ruimte voor historie door plaatsing van het Binnenvaartmuseum. Zijn er kubussen geplaatst te gebruiken door innovatieve en ambachtelijke bedrijfjes. De kubussen zijn gemaakt van duurzame en hergebruikte materialen zoals hennep en oude kozijnen. Deze zijn geplaatst in een waterbak met een knipoog naar de waterrijke en maritieme regio. Er is een horecagelegenheid met moestuin en terras aan het water. En een deel wordt flexibel en naar eigen inzicht ter beschikking gesteld aan de buurtbewoners als wijkcentrum waarbij zij gebruik kunnen maken van deelauto’s. Klik hier voor de presentatie van de studenten.
Wil je de studenten naar de overwinning helpen in de SLIMCirculair wedstrijd? Via deze link kun je nog t/m 13 juni stemmen op het Da Vinci College.
Vervolgens nam Jordin Bijstra het woord. Hij doet in naam van Cirkellab onderzoek – in het kader van zijn afstudeerstage vanuit Hogeschool Inholland – naar hoe de gezamenlijke circulaire bouwcase van de partners van Cirkelstad Drechtsteden eruit gaat zien. Hij is daarvoor met verschillende partners in gesprek gegaan hoe hun ideale circulaire bouwcase eruit ziet, wat hun eigen ambitie is rondom circulariteit, welke voorkeuren er zijn wat betreft bijvoorbeeld type gebouw, bouwschil en bouwthema. De belangrijkste conclusie tot nu toe is nog meer kennis te willen ontwikkelen door samenwerking in deze bouwcase. Hierbij wordt vooralsnog voorkeur gegeven aan herontwikkeling van een bestaand (monumentaal) pand tot een voor een publiek toegankelijk icoonpaviljoen. De partners worden uiteraard betrokken bij vervolgstappen om concepten verder uit te werken en haalbaarheid te toetsen.
Samen stappen zetten in circulariteit en inclusiviteit
De partner-buddy’s helpen elkaar in de circulaire uitdagingen waar zij mee rondlopen. De gasten hoorden dat dit bij de een gaat om intern draagvlak creëren, bij de ander om de ontwikkeling van een weg als dienst of het realiseren van hogere energielabels bij bestaande woningen.
De gemeente Dordrecht heeft een onderzoek laten uitvoeren door Metabolic en Clean Tech Delta waarbij businesskansen naar voren kwamen van samenwerking rondom beton; gebruik van milieuvriendelijk cementloos beton en betonrecycling met behulp van de SmartCrusher. Re-START helpt jongeren uit Dordrecht aan banen in de circulaire economie. Uiteraard een oproep aan de bouwsector om daarin samen op te trekken. En in de wijk de Staart start er binnenkort een cultuurproject om de leefbaarheid te bevorderen gericht op circulariteit. Stichting Leefwerf de Biesbosch knapt oude historische schepen op om in te wonen en te werken. Het streven is om de haven geheel zelfvoorzienend te maken met een drijvend park. Hiervoor is de wens om hergebruikte materialen in te zetten.
Tenslotte, werden twee nieuwe partners, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en Van Wijnen, verwelkomt bij Cirkelstad. De Omgevingsdienst is verantwoordelijk voor bouwvergunningen en wil graag meer aan de voorkant meedenken en adviseren over circulariteit in de bouw. En Van Wijnen heeft nadrukkelijke circulaire doelstellingen gesteld om over niet te lange tijd afvalloos te zijn. Hiervoor zetten zij zich in op hoogwaardig hergebruik van materialen, zowel aan de voor- als achterkant van de bouw en willen hiervoor graag samenwerken met andere ketenpartners.
Interesse om ook een keer aan te sluiten bij Cirkelstad Drechtsteden, waarvan het volgende overleg op 3 september 2019 plaatsvindt? Of mee te denken of doen aan een circulair bouwproject in de Drechtsteden? Neem contact op via info@cirkellab.nl. Meer informatie over Cirkelstad via www.cirkelstad.nl.