Blog: 2015 is bijna voorbij, dus hoogste tijd voor bezinning!

Afgelopen jaar heeft Cirkellab zich intensief beziggehouden met de circulaire economie in de Drechtsteden. We hebben hele mooie projecten uitgevoerd samen met een boel mooie mensen. De vooruitzichten voor 2016 zijn veelbelovend. Het was niet altijd makkelijk om ondernemers direct te overtuigen, van nut en noodzaak om stappen te zetten naar de circulaire economie. Circulair is ook delen; dus daarom maken wij jullie graag deelgenoot van onze uitdagingen, met soms een kleine knipoog…

Het Cirkellab-team dat begin 2015 bij elkaar is gekomen, is divers qua achtergrond, opleiding en ervaringen. Aan de ene kant fantastisch, door de verschillende invalshoeken waarmee wij een vraag benaderen. Dit bevordert de creativiteit én daarmee de kwaliteit van de eindoplossing. Aan de andere kant is het soms een uitdaging; bijvoorbeeld qua interne communicatie. We hebben nogal eens moeten vragen; “wat bedoel je nu precies; leg dat nog eens uit”.

Advies & Projectmanagement
Begin 2015 zijn we met ons team onder de nieuwe vlag van Cirkellab het eerste project gestart; dit betrof de circulaire inrichting van een horeca-retailer. Er zijn 32 concrete stappen gezet, zowel in de bouwkundige fase, als in de bedrijfsvoering. Maatregelen die niet alleen grondstoffen, energie en CO2 besparen, maar ook kostenvoordelen opleveren (met inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt). Als gevolg van lager energieverbruik, circulaire contracten en minder verbruik van disposables. Hobbels waren er ook! Zoals de ingebakken overtuiging dat eigendom toch wel prettig is (in plaats van dat het product einde gebruiksduur weer terug gaat naar de fabrikant). Ook bij aanvang een hogere investering accepteren, met als tegenhanger een (nog) hogere restwaarde na een bepaalde periode, blijkt een drempel. Of een hogere investering in combinatie met een lager energieverbruik. Kortom; je kan alles van tevoren uitrekenen, maar soms moet je oude gewoontes overwinnen…

Weerstanden overwinnen dus, daar komen soms ongelooflijke voorbeelden van voorbij, zoals een mooi bericht over een Amerikaans dorpje: Woodland. Hier is de vergunning ingetrokken voor een weide met zonnepanelen, onder andere  omdat de zonnepanelen de zon zullen leegzuigen… Een grap? Kijk maar eens naar het volledige bericht.

Kennisdeling
Het ‘gedachtegoed’ van Cirkellab is als eerste extern overgebracht met een praatje bij TEDxDordrecht. En op 20 maart schreven wij onze  eerste blog om kennis te delen en interesse te wekken in het onderwerp circulaire economie. Inmiddels lees je #19! Onderwerpen waren divers en feedback kregen we ook. Dikwijls te lang; soms ingewikkeld, maar zelden oppervlakkig. Het bleek een uitdaging om ‘alles’ te vertellen, maar dan in minder dan 1.000 woorden (het is deze keer gelukt!). We worden er beter in en regelmatig was een blog reden voor een partij om met ons te spreken. Dus het was alle bloed, zweet en tranen waard! In 2016 gaan we door met bloggen met focus op ‘leesbaar’, ‘leuk’, ‘laagdrempelig’, maar met voldoende inhoud.

We hebben ook diverse gastlessen gegeven aan verschillende doelgroepen, variërend van VWO-3-leerlingen tot aan internationale Master-studenten. Studenten zijn geen ‘commerciële’ doelgroep van Cirkellab, maar de jeugd heeft de toekomst, dus daar investeren wij graag in. Toegegeven, het was in het begin onwennig en zoeken naar de juiste mix van toon, spelelementen en inhoud, maar zo leuk, dus ook dat gaan we doorzetten! Ook voor de studenten was het evenement in oktober, in de Duurzaamheidsfabriek, het Jongerenlab. Groot succes en in een prettige samenwerking met Platform Duurzaamheid Dordrecht en LeXlab, dat we in 2016 gaan vervolgen in samenwerking met het bedrijfsleven.

Pilots & Start-ups
Het startevenement van Cirkellab was de Circulaire Handelsmissie Drechtsteden 2015. Tipje van de sluier; editie 2016 wordt een excursie buiten de Drechtsteden naar zeer inspirerende plekken! Een effectieve mix van gasten, uit het onderwijs, de politiek en het bedrijfsleven. Interessant en goed voor het netwerk en inmiddels zijn de eerste concrete resultaten te melden. We zijn in gesprek met een Drechtsteden-gemeente en het bedrijf NETICS uit Alblasserdam over een pilot, om van baggerslip bouwelementen te maken voor oeverbeschoeiing (in plaats van bagger als afval af te voeren en hardhout als nieuwe grondstof aan te voeren). Een mooie en regionale (!) innovatie, die het milieu helpt en (naar verwachting) op termijn een veel goedkopere en duurzamere oplossing is. Mooi om te zien hoe de lokale overheid bereid is om haar nek uit te steken!

Onderzoek
In de zomer zijn we gestart met ons eerste grote onderzoek; in opdracht van de gemeente Dordrecht; het onderzoeken van de circulaire kansen. Met een duidelijke opdracht; geen onderzoek dat in de la belandt, maar een actie-agenda met praktische resultaten die andere ondernemers kunnen inspireren om ook stappen te gaan zetten in de circulaire economie. Het motto ‘van beleid naar praktijk’ speelt hier een belangrijke rol. Inmiddels zijn daar meerdere kleine en grote onderzoeken op gevolgd, zoals de recente start van een onderzoek voor de Drechtsteden; waarbij we op zoek gaan naar de ‘circulaire mogelijkheden in onze Maritieme Topregio’, mede geïnspireerd op onze eerdere blog over de maritieme sector.

Kortom, 2015 was spannend en leerzaam! We zijn soms tegen muren aan gelopen, we hebben veel gelachen en – in relatief korte tijd – een hoop bereikt op circulair vlak in de Drechtsteden en een goede basis gelegd voor veel meer. We zijn een ‘trots’ team! Dit hebben we niet kunnen doen, zonder de betrokkenheid van veel andere mensen. Dank daarvoor! We gaan in 2016 nog veel meer leren én waarmaken. Wat blijft is onze passie voor circulaire economie en de regio; de combinatie van idealistisch en realistisch; en de overtuiging dat alles veel beter gaat als je bereid bent kennis, capaciteit en ook geld (!) te delen, door op een open manier samenwerkingen aan te gaan.

We gaan elkaar dus zeker tegenkomen komend jaar; dat hopen we niet alleen, daar zorgen we voor! Zodat ‘be part of the cycle’ voor steeds meer mensen gaat gelden… Voor nu allen hele prettige feestdagen namens Jeroen, Jan-Willem, Mark en Thirza!

Klik hier voor alle blogs van Cirkellab. Zelf circulaire suggesties, vraagstukken of innovaties die als ‘voedingsbodem’ kunnen dienen voor een toekomstige blog, neem dan contact op via info@cirkellab.nl voor de mogelijkheden. Wil je onze blogs en nieuwsbrieven voortaan via de mail ontvangen, schrijf je dan hiervoor in via www.cirkellab.nl.