250 leerlingen en studenten Wellantcollege Dordrecht maken van afval weer iets moois!

“Moet ik vanmiddag hier weg, want ik zou de hele dag gebruikte koptelefoons willen monteren”, “ik weet nu wat ik later wil gaan doen” en “nooit geweten dat je zo’n gaaf product kunt maken van afvaldoppen”. Slechts enkele reacties van de 250 leerlingen en studenten van Wellantcollege in Dordrecht die afgelopen week deelnamen aan het Jongerenlab gericht op de circulaire economie.

Het lab gaf jongeren concrete handvatten rond circulaire economie, waarbij zij ontdekten hoe je bijvoorbeeld van afval weer een waardevol product kunt maken. Het onderwijs en het bedrijfsleven werkten in het Jongerenlab op een unieke manier samen via circulaire speeddates, workshops en uitdagende vraagstukken!

Ton Schuller, Wellantcollege: “De toekomst kent vele uitdagingen, bijvoorbeeld rondom klimaatadaptatie en biodiversiteit. Daarbij biedt circulaire economie perspectief om deze uitdagingen te tackelen. Wij willen dit onderwerp dan ook graag borgen in het curriculum van ons groen onderwijs. Het mooie aan het Jongerenlab is de diversiteit aan innovatieve bedrijven die aanwezig waren, want slechts met slimme verbindingen maken we hét verschil!”

Kunnen we nog iets met oude elektronica, koffiedik, afgedankt fruit of plastic afvaldoppen?
Eerstejaars leerlingen van VMBO en MBO konden hun handen uit de mouwen steken tijdens een demontage workshop van E-waste Arcade, waarbij een kijkje werd genomen aan de binnenkant van oude elektronica. Ze leerden over het ontwerp van elektronica. Denk bijvoorbeeld eens aan reparatiekosten, deze liggen hoog en zelf repareren is vaak geen optie. Kan dat beter en duurzamer? Met eenvoudig gereedschap als tangen en schroevendraaiers gingen ze de elektronica te lijf. Ze scheidden materialen, namen montagemethoden onder de loep en analyseerden kritisch de duurzaamheid van het ontwerp. Vervolgens werkten ze een beter en duurzamer concept uit. In een andere workshop van Kwekersgilde verwerkten de leerlingen koffiedik tot een kweekbodem voor oesterzwammen. De koffiedik afkomstig van lokale horecazaken mengden ze met kalk, schaafsel en oesterzwammenbroed. Vervolgens vulden ze een speciaal kweekzak met dit mengsel. Aan de hand van de hoeveelheid koffie berekenden ze hoeveel van de andere ingrediënten er toegevoegd moest worden. De oesterzwammen komen na ongeveer 6 weken uit de kweekbak en kunnen dan geoogst worden.

Maar er was nog veel meer te beleven. Leerlingen en studenten bouwden een silent disco met hergebruikte koptelefoons en deden buiten mee aan een opschoonactie waarbij het verzamelde plastic afval weer omgevormd wordt tot drijvende eilanden. Ook bouwden ze een do-it-yourself aquaponics systeem. Met aquaponics kweek je je eigen verse groente én je eigen vis, waarbij de combinatie zorgt voor een slimme kringloop. Ze maakten leer, gemaakt van fruitafval, waterbestendig. En ontworpen nieuwe producten van bijvoorbeeld sinaasappelschillen. Tevens kwamen de groene vingers te pas bij het bouwen van een mini-daktuin en het  creëren van een fijne leefomgeving voor mens én dier op het terrein van Wellant. De jongeren gingen dan ook naar huis met nieuwe kennis, handvatten en inspiratie voor toekomstig ondernemerschap en banen!

Het Jongerenlab is georganiseerd en mede mogelijk gemaakt door Wellantcollege, PPS Waterroute, Cirkellab en Platform Duurzaam Dordrecht. Meer informatie via info@cirkellab.nl.