Aan de rand van de binnenstad van Dordrecht staat een oude ijs- en melkfabriek, genaamd Vakwerk. Een industriële en historische loods opgetrokken in een vakwerkconstructie, gebouwd rond 1900. Robin van der Werff (ontwerper), Rogier Kraaijeveld (architect) en Cirkellab willen van Vakwerk een plek maken waar circulair denken en doen samenkomt. Denk-, maak- en netwerk vanuit bedrijven, startups, gemeenten en onderwijs vinden elkaar om te komen tot nieuwe, innovatieve, kwalitatieve toepassingen en bedrijvigheid. Het concept Vakwerk dient als plek waar circulaire economie in de praktijk wordt gebracht, als etalage en ontmoetingsplek om kennis & inspiratie rond dit thema uit te wisselen.
Het gebouw zelf wordt beschouwd als een water- en winddichte huid die de activiteiten binnen beschermt tegen de elementen. Werkplaats, kantoren en ontmoetingsruimte worden opgebouwd in losse, modulaire units. Het karakter van de hal blijft zo behouden, en de schoonheid van de vakwerkgevels en dakconstructie zal in het interieur sfeerbepalend zijn. De huid moet in goede staat gebracht worden, conservering en reparatie van het staalskelet is hierbij aandachtspunt.
Bij concrete activiteiten in Vakwerk, denken de samenwerkingspartners bijvoorbeeld aan een tweehandsbouwmarkt, studio’s voor makers, ontwerpers en startups en een wastelab waar geëxperimenteerd kan worden met productontwikkeling. Bijvoorbeeld van fruitafval kunnen leerproducten zoals tassen en krukken gemaakt worden. Dergelijke activiteiten passen erg goed bij een pand als Vakwerk, een pand van historische en architectonische waarde. Gezien de huidige plannen daar voor hotel en parkeergarage is dat waarschijnlijk niet meer mogelijk, maar hopelijk anders elders in Dordrecht nieuwe kansen! Ambassadeurs en medestanders zijn welkom. Ook komen de drie partijen graag in contact met leveranciers van innovatieve, duurzame bouwoplossingen, zodat in gezamenlijkheid een visitekaartje rond circulaire economie voor Dordrecht kan worden gerealiseerd.