Jongeren R-Newt verkennen hands-on circulaire economie

Nieuws

Circulaire economie gaat de arbeidsmarkt veranderen en ook nieuwe banen en ondernemerskansen bieden. Daarom namen we onlangs jongeren in Wijkcentrum Staart-West in Dordrecht ‘corona-proof’ mee, in wat die circulaire economie nu inhoudt, maar ook wat dit kan betekenen voor hun studie, baan of eigen onderneming. Dit in het kader van het programma Next Chapter, georganiseerd door jongerenwerk R-Newt. Dit programma biedt jongeren de kans in een half jaar tijd werkervaring op te doen, hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen, en zich op een praktische manier in te zetten voor de samenleving.

Een slimmere koptelefoon
Door het ‘slopen’ van kapotte elektrische apparaten leerden de jongeren eigenhandig de principes lineaire en circulaire economie. En leerden op deze manier dat deze ‘lineaire’ apparaten eigenlijk helemaal niet gemaakt zijn om makkelijk te repareren of om lang mee te gaan. Tegelijkertijd was de workshop voor de jongeren een hilarische blik in het verleden. “Wat is dat, een cassettedeck? Die heeft mijn oma ook staan!” Daarbij gaven we een concreet voorbeeld uit de praktijk van een eigen koptelefoon, aldus Jeroen Put: “Een mooi, maar prijzig apparaat waarvan onlangs de hoofdband kapot ging. Geïnformeerd bij de leverancier en jazeker hij is te repareren, maar voor een hogere prijs dan dat je vandaag een nieuw exemplaar kan kopen. Dat kan beter! Vervolgens toen maar op zoek gegaan naar een nieuwe losse hoofdband en deze er zelf op gezet. 20 minuten en 20 euro verder, deed de koptelefoon het weer helemaal prima!” Sommige jongeren zagen dit dan ook als een kans om hier zelf een verdienmodel om heen te organiseren.

Vervolgens werden ze in een aantal groepen bij elkaar gezet om een lineair productontwerp om te buigen naar een circulair. Daarbij analyseerden zij eerst de huidige vorm van het product om nader te bekijken waar er ‘ontwerpfouten’ zitten. Zijn er bijvoorbeeld onderdelen die erg kwetsbaar zijn of zijn er lijmen gebruikt waardoor hergebruik van onderdelen lastig is? Hier kwamen mooie dingen uit voort, zoals een auto waarvan de onderdelen waren gemaakt van bermmaaisel en die rijdt op hernieuwbare biobrandstoffen zoals compost. Een ander groepje had een innovatieve fiets ontworpen, waarvan de onderdelen die het snelst kapot gaan als de banden en spaken, vervangen zijn door onverwoestbare onderdelen. En tegelijkertijd zag deze er nog super tof uit ook!

Deze workshop was een pilot, maar inmiddels is besloten dezelfde workshop na de zomerperiode in 8 edities te vervolgen met telkens een nieuwe groep van R-Newt. Ook interesse in een soortgelijke workshop? Neem contact op via info@cirkellab.nl.