Olie en koffiedik van Papendrechtse bedrijven worden omgezet in nieuwe producten

Nieuws

Gemeente Papendrecht wil de economie in Papendrecht versterken en tegelijkertijd de samenwerking tussen ondernemers verbeteren door middel van de circulaire economie. Dit in samenwerking met de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Een circulaire uitdaging die Cirkellab voor Papendrecht is aangegaan door onder meer innovatietafels te organiseren voor bedrijfsleven en onderwijs. Met concrete resultaten, zo worden voedselresten weer omgezet in heerlijke gerechten voor de gasten van Apollo Hotel Papendrecht.

Tijdens de week van de circulaire economie was de feestelijke afsluiting en zijn de circulaire ideeën gepresenteerd aan wethouder Pieter Paans: “Mooi om te zien wat samenwerking voor tastbare resultaten heeft opgeleverd.”

Van olie en ontvetter naar zeepjes
Een viertal initiatieven van bedrijven en onderwijsinstellingen zijn in dit traject opgepakt om verder uit te werken. Daarbij is onderzocht wat technisch en financieel haalbaar is om reststromen weer hoogwaardig her te gebruiken. Zo hebben Apollo Hotel Papendrecht en het Dordtse Kwekersgilde samen gekeken naar oplossingen voor voedselresten als koffiedroes en sinaasappelschillen. De eerste stappen zijn gezet. Het koffiedroes uit het hotel wordt gebruikt om oesterzwammen en microgroenten te kweken, die vervolgens weer in het restaurant van het hotel worden geserveerd aan de gasten. Bij het Papendrechtse bedrijf Sonneveld en het bedrijf Fokker komen twee forse reststromen vrij, te weten olie en ontvetter. De twee ingrediënten tezamen kunnen weleens een hele goede basis vormen voor het produceren van zeepjes. De eerste experimenten zijn uitgevoerd en hebben geleid tot zeepjes van Papendrechtse bodem. Deels met de eerdergenoemde koffiedroes, die een scrubbende werking aan het zeepje toevoegt. Daarnaast kan de kunststofreststroom van kitspuiten (specifiek de niet vervuilde doppen) van Fokkker als grondstof dienen voor 3D geprinte miniatuurbeeldjes van de lokale ‘Ertepeller’. Het beeld is een symbool voor de Papendrechters, die ‘Ertepellers’ genoemd worden, omdat ze in het verleden handel dreven met Dordrecht in onder meer erwten. En de onderwijsinstellingen Willem de Zwijger, De Lage Waard en Wellantcollege zijn enthousiast om diverse lespakketten in te zetten om circulaire economie een prominentere plek in het onderwijs te geven. Denk aan een practicumles zeep maken uit reststromen en een workshop slim slopen en circulair ontwerpen.

Geïnteresseerd?
In het gemeentehuis van Papendrecht staat in de ontvangsthal een kast met de diverse reststromen met nadere informatie, uitgestald. Zelf als bedrijf of onderwijsinstelling ook met circulaire (business)cases aan de slag, neem dan contact op met Cirkellab via info@cirkellab.nl.