Cirkelstad Drechtsteden te gast bij Circl: Circl zonder e. Alles wat overbodig is, kan weggelaten worden.

Nieuws, Projecten

De Cirkelstad partners uit de Drechtsteden brachten onlangs een bezoek aan het circulaire paviljoen Circl van een andere Cirkelstad partner, de ABN AMRO. Een kijkje in de keuken met deze terugblik van een van de Cirkelstad partners, Johan Mulder van New Horizon Social Impact.

“Aan het woord is onze gastheer Eric Zwaart. We krijgen deze eerste echte zonnige dag van 2018 een rondleiding ‘achter de schermen’ van Circl, het duurzaamheidsinitiatief van ABN AMRO. In een heldere powerpoint presentatie worden we meegenomen in het hoe en waarom van dit circulaire gebouw. Eric: “Hier verdwijnen de afstanden, geen ‘Dhr. van Dijkhuizen’, maar ‘Kees’”.

ABN AMRO heeft met 185 miljard als financier het leeuwendeel van de bebouwde grond in Nederland in portefeuille. Als bankier realiseert zij zich dat er een ander aspect belangrijk is dan alleen maar groei in getallen. Met het bezit van zoveel vastgoed is de bank de grootste eigenaar van herbruikbare grondstoffen en zal zij over de jaren heen misschien zelfs meer kennis- en materiaal bank worden dan geldverstrekker. Ook voor haar eigen onroerend goed en het gebruik ervan is bewustwording en samenwerking van groot belang.

Circl werd ontwikkeld vanuit de zoektocht naar ruimte toen bleek dat het hoofdkantoor van de bank tweemaal zoveel werknemers herbergde waarvoor onder meer vergaderlocaties en een ontmoetingsruimte nodig waren. De fietskelders van het station Zuid puilde uit hun voegen en de herontwikkeling daarvan en de verbouwing van het station was dan ook een (her)startschot voor de huidige opzet van Circl.

Bij de aanvang van het project Circl werd rekening gehouden met de mate van hergebruik van alle materialen. Duurzaam en energieneutraal. Dat was niet alleen voorwaarde in de aanbesteding, maar het was ook de visie om te ontwikkelen vanuit een Programma van Ambities in plaats vanuit een Programma van Eisen. Leveranciers kregen niet alleen de opdracht om circulaire bouwstoffen te gebruiken, zij moesten ook beschrijven en garanderen hoe zij de materialen aan het eind van de cyclus weer zouden aanwenden. Zo zien we onder meer de overmaatse balken van Larikshout in de bouwconstructie die een omvang hebben, zodanig dat er na gebruik van alles van gemaakt kan worden. De wanden zijn bekleed met gebruikte ABN AMRO uniformen en 16.000 oude spijkerbroeken van AA collega’s werden tot isolatiemateriaal geperst voor demping van geluid.

De verlichting is gelijkstroom, de kruiden groeien op het dak, het toilet spoelt ‘grijs’ regenwater door, verwarming en koeling verlopen volgens de wetten van de natuur en kozijnen en vloeren werden door New Horizon Urban Mining geoogst uit een voormalige Philips fabriek, een klooster en de bar van FC Top Oss. Circl ontvangt dagelijks ruim 1.000 bezoekers en is vrij toegankelijk. De horeca exploitatie is gebaseerd op overschotten van Albert Heijn en groenten kijken opgewekt de ruimte in.

De ambitieuze doelstellingen voor wat betreft het hergebruik, de vermindering van CO2 uitstoot en de kapitalisatie van social impact voor de komende jaren, zijn voor ABN AMRO harde targets. Circl heeft ons nog meer bewust gemaakt van het gebruik van de aarde en de inzet van materialen. De ‘verbruiksdag’ van moeder aarde was in 2017 al op 2 augustus. Benieuwd hoe hard we achteruit hollen, maar dit mogelijk ook kunnen keren.

In een break-out sessie gaan we tot slot op zoek naar antwoord op de vraag; ‘hoe kunnen we dit denken van circulariteit toepassen in de dagelijkse praktijk om bijvoorbeeld circulariteit toe te passen in een stadskantoor, in een hub, op een bedrijventerrein en in een multifunctioneel gebouw’? De uitkomst is vooral dat een bezoek aan Circl een wake-up call is en dat toepassing vroegtijdige en langdurige samenwerking, ambitie, mindset, pionieren en daarmee ook tijd, geld en uitdagingen kosten. Dit concept laat bij uitstek ervaren dat er meervoudige waarden worden gecreëerd, daarvoor moet je de rekensom ook anders maken en bijvoorbeeld sociale, maatschappelijke en duurzame waarden integreren.

Meld je aan op www.circl.nl en lees het hele verhaal van dit living lab. Leer ervan en geef ’t door; ‘right-to-copy’. Onze dank gaat uit naar Circl voor de perfecte organisatie!”

Meer achtergrondinformatie via:
Alles van Waarde: Circulariteit door sectoren heen
The making of Circl
Toekomstbestendig bouwen

Interesse om ook een keer aan te sluiten bij Cirkelstad Drechtsteden, waarvan het volgende overleg op 5 juni plaatsvindt bij gastheer en partner Dura Vermeer? Neem contact op via info@cirkellab.nl. Meer informatie over Cirkelstad via www.cirkelstad.nl.