Biobased Handelsmissie 15 juni 2017: Zet dé eerste of volgende stap!

Nieuws

Op donderdag 15 juni organiseren Cirkellab en Platform Duurzaam Dordrecht de Biobased Handelsmissie 2017 in Bergen op Zoom. Dé ultieme kans om dé eerste of volgende stap te zetten in biobased economy. Er is plek voor 50 gasten, dus wees er snel bij!

Samen met ondernemers, politici en onderwijsmedewerkers bezoeken we opnieuw – na succesvolle edities van circulaire handelsmissies in 2015 en 2016 – innovatieve bedrijven om kennis en inspiratie uit te wisselen en verbindingen te leggen in nieuwe ontwikkelingen, deze keer gericht op het thema biobased economy. De handelsmissie toont hoe bedrijven daar serieus business van maken en welke kansen er op dit vlak liggen voor uw bedrijf, gemeente of onderwijsinstelling. Bovendien worden er diverse concrete biedingen gedaan om uw eigen biobased vraagstuk een zetje te geven. U gaat dan ook niet met lege handen naar huis!

——————————————————————————————————————————————–
Wat is biobased economy?
De biobased economy belooft enorme kansen voor de Nederlandse economie, zoals onlangs opnieuw bevestigd is in de uitzending van Tegenlicht. In een biobased economy draait de economie op biomassa (levende natuur) als grondstof. Biomassa kan daarbij van gewassen afkomstig zijn die groeien op land of in zee, maar ook van reststromen uit de bosbouw, agro- en voedingsmiddelenindustrie of andere industriële sectoren. Denk bijvoorbeeld om toepassingen als een auto gemaakt van vlas, biobrandstof gebaseerd op frituurvet of plastics gemaakt uit suikerbiet. Een breed spectrum van energie, chemie, materialen en technologie. Meer achtergrondinformatie? Klik hier voor een video van de Rabobank met uitleg over de biobased economy en de kansen voor het MKB.
——————————————————————————————————————————————–

PROGRAMMA:
Green Chemistry Campus: 9.00-10.30 uur

Op de Green Chemistry Campus werken ondernemers, overheden en kennisinstellingen gezamenlijk aan biobased innovaties op het snijvlak van agro en chemie. Dennis van der Pas neemt u mee in deze bijzondere samenwerking. Maak hier tevens kennis met gelieerde bedrijven aan de Campus:

  • Millvision is initiatiefnemer van het Natuurvezel Applicatie Centrum. Diverse biomassa stromen worden in het centrum via processen omgezet naar een geschikte vezel voor materialen; papier, karton en composieten. Millvision ontwikkelt biobased applicaties voor verpakkingen, horticultuur en bouw/infra sector. Leon Joore vertelt onder meer over het proces van biomassa naar materiaal en het belang van samenwerking met een eindafnemer om innovatie te versnellen.
  • Stapper Duurzaam Advies richt zich op biobased bouw en infra projecten en adviseert aannemers bij het SMART formuleren van biobased criteria van aanbestedingen. Aan de hand van concrete gerealiseerde biobased showcases geeft Esther Stapper u handvatten en inspiratie rondom biobased bouwen in de keten en toepassing van biobased materialen.

Eco-Point: 11.00-12.30 uur
Eco-Point heeft jarenlange ervaring met onderhouds- en reinigingsmiddelen voor de industrie die gebaseerd zijn op biologische oorsprong. Op deze locatie wordt u in een rondleiding meegenomen in het succesverhaal van dit bedrijf. Ze staan nimmer stil; telkens op zoek naar nieuwe toepassingen voor de grondstoffen en nieuwe bewerkingen voor de reeds ontwikkelde producten. Daarnaast krijgt u als gast een geheel ander perspectief mee doordat de eigenaar van Eco-Point – Ferry Samuels – Green4Print is gestart, een startup die de eerste biologische inkt ter wereld op de markt heeft gebracht. Als gast hoort u meer over de achterliggende drijfveren, geleerde lessen en uitdagingen.

Gebouw-T: 13.00-14.30 uur
Bij Poppodium Gebouw-T gaan we genieten van een (h)eerlijke lunch en is er tijd om uw buurman of -vrouw nog beter te leren kennen. Vervolgens gaan we – in een uitdagende sessie – vraag & aanbod matchen die we van te voren ophalen bij de gasten. Tenslotte neemt Gert-jan de Koster van Gebouw-T u mee in een inspirerend verhaal hoe zij zelf een aantal concrete biobased toepassingen hebben doorgevoerd in de bedrijfsvoering met behulp van de creatieve industrie. Een voorbeeld daarvan is een biobased muntje; een bioplastic consumptiemuntje gemaakt uit mais en zetmeel.

Croda (bij Stayokay Bergen Op Zoom): 15.00-17.00 uur 
Croda Nederland BV maakt op basis van natuurlijke oliën en vetten een breed scala aan halffabrikaten voor onder andere de industrie, automotive en de bouw. Een voorbeeld is de ontwikkeling van nieuwe harsen uit biomassa voor elastische railbevestigingssystemen. Richard de Oude neemt u mee op een dynamische reis van dit bedrijf uit Gouda vanaf 1858 tot heden; nieuwe ontwikkelingen, praktische voorbeelden en knelpunten. Daarnaast krijgt u tips om belemmeringen weg te nemen rondom wet- en regelgeving bijvoorbeeld als het gaat om toepassingen van organische stromen die een ‘afvalstatus’ hebben. Voor deze presentatie zijn we te gast bij het splinternieuwe en duurzame gebouw van Stayokay Bergen Op Zoom middenin een ruim en groen bosterrein. We sluiten hier de dag af met een netwerkborrel om structurele verbindingen te leggen!

PRAKTISCHE INFORMATIE:
U kunt zich tot en met donderdag 8 juni aanmelden voor de handelsmissie via het aanmeldingsformulier. Kaarten bedragen €75,- ex. BTW. Het aantal deelnemers is gelimiteerd tot maximaal 50 gasten. Dus meld u snel aan! Wij vertrouwen bij aanmelding op uw komst om maximaal rendement uit deze dag te halen en onnodige kosten te voorkomen. Bij afmelding na vrijdag 9 juni of het niet verschijnen op de handelsmissie zelf, kan er geen deelname geld gerestitueerd worden. Bij onvoldoende animo, behoudt de organisatie het recht om de handelsmissie te annuleren.

We verzamelen 15 juni bij Parkeerterrein Weeskinderendijk in Dordrecht [route: klik hier] om 7.45 uur en vertrekken met de bus niet later dan 8.00 uur. Het einde van het programma is om uiterlijk 18.00 uur wanneer we terugkomen bij het beginpunt bij Parkeerterrein Weeskinderendijk, goed bereikbaar met OV of fiets. Komt u met de auto, dan kunt u hier gratis parkeren. Wij zorgen voor een bus die de gasten vervoert naar de verschillende locaties. Maakt u gebruik van eigen vervoer tijdens de handelsmissie, geef dit dan aan in het aanmeldingsformulier. In dat geval ontvangt u van ons de adresgegevens van de verschillende locaties. Let op: Voor deze handelsmissie is een identiteitsbewijs nodig (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)!

Wij zorgen voor een lunch. Specifieke dieetwensen kunt u aangeven in het aanmeldingsformulier.

Voor vragen over de handelsmissie kunt u contact opnemen via 06-38299813 of info@cirkellab.nl.

De Biobased Handelsmissie wordt mede mogelijk gemaakt door: