De Staart als circulaire hotspot!

Nieuws, Projecten

Donderdag 19 januari kwamen bedrijven, onderwijsinstellingen, gemeente en sociale partners bijeen bij gastheer HVC om samen een concrete start te maken met re-ST@RT. De opbrengst was zeer positief waarbij ruim 30 partijen zich hebben gecommitteerd om vervolgstappen te maken: “Het is een samenspel van verschillende aspecten zoals leefbaarheid in de wijk, jongeren, werk en circulaire businesskansen die re-ST@RT tot een succes gaan maken!”

Doe-bijeenkomst ‘Van inspiratie naar actie’
Tijdens de bijeenkomst werden gasten meegenomen in circulaire kansen voor de Staart. In dat gebied is een kansrijke voedingsbodem aanwezig voor circulaire economie, gezien de reeds aanwezige bedrijven op het vlak van afvalverwerking, recycling en maakindustrie, maar ook in de beschikbare arbeidskrachten in de wijk en nabije omgeving. “Daarmee zijn wij er van overtuigd dat de Staart kan uitgroeien tot een ‘circulaire hotspot’, een voorbeeldwijk waarin kringlopen zoveel mogelijk lokaal gesloten worden”, aldus Thirza Monster van Cirkellab.

Daarnaast werd aangegeven dat er al verschillende bedrijven en onderwijsinstellingen zijn die achter dit initiatief staan. Arjen Wittekoek van Coolrec: “Wij verwachten de komende jaren meer handjes nodig te hebben voor bijvoorbeeld de demontage van kapotte elektrische apparaten, dus ‘count me in’!.” Vervolgens gingen de deelnemers zelf aan de slag in een aantal brainstormsessies. In een van de groepen was het onderwerp hoe we jongeren kunnen leiden naar ‘circulair werk’: “Hoe mooi zou het zijn om met circulaire bedrijven samen een Circular Academy te starten voor deze doelgroep”, was een van de suggesties. Ook zijn er verschillende circulaire initiatieven verzonnen zoals rest- en afvalstromen van het ene bedrijf benutten in het andere bedrijf, bouwmaterialen hergebruiken, oesterzwammen kweken op koffiedroes en het starten van een klusfabriek. Uit de brainstormsessies zijn verschillende acties voortgekomen; van het bieden van ‘circulair’ werk, het koppelen van jongeren aan vertrouwenspersonen, het vinden van partners voor circulaire initiatieven tot aan het aandacht vragen voor re-ST@RT op bestuurlijk niveau. Kortom, voldoende reden om het komende jaar met elkaar een en ander te gaan doen!

Wat is re-ST@RT?
EGM architecten, Cirkellab en Stichting Aeccretio – willen onder de vlag van re-ST@RT samen met uiteenlopende partners de wijk de Staart in Dordrecht verder economisch en sociaal versterken, voor zowel bewoners als bedrijven. Dat is het doel. Circulaire economie is hierbij de kapstok om enerzijds meer waarde te halen uit materiaalstromen en anderzijds daarmee banen en initiatieven te creëren voor jongeren. Hoe willen we dit realiseren? Door jongeren die om welke reden dan ook zijn uitgevallen met de hulp van hun sociale en economische omgeving – de wijkpartners – naar ‘circulair’ werk te leiden, zoals reparatie, hergebruik en recycling. Dit op basis van hun individuele talenten en arbeidsmarktbehoefte, waarbij werk het doel is en niet een diploma. In de community genaamd WijSchool zijn bewoners, het sociale wijkteam, onderwijs, bedrijven  en andere stakeholders daarmee bezig.

Meer weten en/of meedoen met vervolgstappen van re-ST@RT? Neem contact op via info@cirkellab.nl.

Foto’s: Rob Lamping Fotografie