Blog: Wie zijn de circulaire leiders in onze maaiveldcultuur?

Nieuws

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Een circulaire economie belooft die kansen, zowel op economisch, ecologisch als sociaal vlak. Juist voor de Drechtsteden, die staat voor een forse sociaaleconomische uitdaging. Maar wat is er daadwerkelijk voor nodig om die kansen waar te maken?

Gelukkig is er technologisch gezien steeds meer mogelijk om hoogwaardig hergebruik tot stand te brengen. Nieuwe innovaties passeren regelmatig de revue: ‘Start-up maakt recycling zeldzame aardmetalen rendabel’, ‘Bacterie onttrekt goud en koper uit e-waste’, ‘Een Frans bedrijf recyclet PET-flessen eindeloos’, en dat zijn maar enkele voorbeelden die in slechts een uur tijd op Twitter voorbijkomen. Naast de technologische mogelijkheden zijn er het komende jaar nog meer financiële potjes (zie bijvoorbeeld de open calls van de EU rond circulaire economie) en fiscale voordelen te behalen rond circulaire economie. In 2016 zijn bovendien alle ogen gericht op Nederland als EU voorzitter, een uitgelezen kans om Nederland Innovatieland en Nederland als circulaire hotspot van de EU op de kaart te zetten. En ook de uitkomsten van de Klimaattop in Parijs zullen partijen steeds meer doen bewegen naar een duurzame samenleving. Dit alles bevestigt de uitspraak: “Onze economie is aan het einde van zijn levenscyclus”, aldus Herman Wijffels.

Als Cirkellab zien we een kansrijke voedingsbodem in de Drechtsteden om een stevige rol in te nemen als het gaat om circulaire economie – wij opereren niet voor niks in deze regio! – bijvoorbeeld op het vlak van remanufacturing gekoppeld aan de Maritieme Topregio. Tegelijkertijd kan de zichtbaarheid en samenwerking nog beter als het gaat om onze maritieme sector, een van de conclusies uit het onlangs verschenen rapport ‘Zichtbaar, Samen, Maritiem’, een sociaaleconomische analyse van de Drechtsteden.

Alle genoemde kansen zijn alleen niks waard zonder een boel mensen die zich met elkaar hiervoor hard willen maken. Het zijn met name de kwartiermakers op lokaal niveau, vernieuwende leiders die zich kwetsbaar opstellen (we kunnen veel meer leren van mislukkingen dan successen), medewerkers op de werkvloer met een tomeloze energie, innovatieve pioniers en ondernemende ambtenaren die hun nek uitsteken die hét (gaan) waarmaken! Dikwijls geen gemakkelijke rol om te hebben, maar wel hét moment dat vooruitstrevende leiders heel hard nodig zijn gezien allerlei complexe, huidige vraagstukken. En daarmee een extra grote uitdaging voor de Drechtsteden, aangezien er geen cultuur heerst om ‘je hoofd boven het maaiveld uit te steken’…

Dan komen we bij de vraag ‘Wat kan jijzelf doen als ouder, vriend, directeur, inwoner, consument, manager, wethouder, docent, wie dan ook, om een positieve, circulaire verandering tot stand te brengen?’ Hoe groot, uitdagend of ingewikkeld de opgave ook lijkt of is, er is altijd een oplossing! Alle verandering begint nu eenmaal bij een actie van een persoon.

Zo kunnen wij ons voorstellen dat Ray Anderson – voormalig CEO van het innovatieve tapijttegelbedrijf Interface (hét schoolvoorbeeld van een circulair bedrijf!) – in de jaren ’90 ook geen vrienden maakte bij aandeelhouders en medewerkers toen hij z’n Mission Zero aankondigde doordat hij gegrepen was door het boek The Ecology of Commerce. En de oprichter van Plastic Whale (een erg gaaf initiatief uit Amsterdam om ‘s werelds wateren plasticvrij te maken door waarde te creëren met plastic afval) Marius Smit had in de startjaren veel geloof in zijn eigen idee, een gigantische drive en heel veel fans, maar enorme financiële onzekerheden. Toch heeft hij doorgezet, en is hij nu met een heel team en partners bezig om naast Amsterdam andere wereldsteden te veroveren met zijn missie. Een échte aanrader om uit te nodigen als spreker om inspiratie op te doen rond vernieuwend leiderschap. We spreken uit ervaring! Ook de pioniers van Rotterzwam hadden bij de aanvang niet de kennis, capaciteit en middelen in huis om hun ‘oesterzwammen-op-koffiedroes-business’ tot een succes te maken. Toch hebben zij de omslag weten te maken van ‘consultancy mannen in stropdas’ naar ware, circulaire doeners. Gevestigd in het voormalig Tropicana zwembad in Rotterdam dat al jaren leeg stond en de nodige uitdagingen met zich mee bracht en brengt. Nu uitgroeiende naar een netwerk van ondernemers die hun businessplannen, grondstoffen en reststromen op elkaar aansluiten onder de vlag van BlueCity010. Van een antikraak formule naar trotse bezitters!

Onze eigen ambitie als Cirkellab is in 10 jaar tijd, 100 circulaire oplossingen én 1000 banen realiseren. Een stip op de horizon, maar wat ons betreft geen loze kreet. We houden hier als team aan vast, roepen ‘t van de daken waar we kunnen en gaan ons daar het komende jaar weer enorm voor inzetten. Dat doen we van harte, samen met ‘de leiders van morgen’, om onze droom te keren naar een regionale werkelijkheid!

Klik hier voor alle blogs van Cirkellab. Zelf circulaire suggesties, vraagstukken of innovaties die als ‘voedingsbodem’ kunnen dienen voor een toekomstige blog, neem dan contact op via info@cirkellab.nl voor de mogelijkheden. Wil je onze blogs en nieuwsbrieven voortaan via de mail ontvangen, schrijf je dan hiervoor in via www.cirkellab.nl.