Succesvolle pilot: 2470 kilo koffiedik omgezet in 335 kilo oesterzwammen

Nieuws

Het afgelopen jaar hebben de bedrijven Cirkellab, Pelican Rouge Coffee Roasters, Selecta en de Dordtse start-up Kwekersgilde de handen ineen geslagen om ‘afval’ her te gebruiken als voedingsstof om oesterzwammen op te kweken. Deze worden vervolgens verwerkt in heerlijke gerechten bij de Dordtse horeca. Hiervoor liep een pilot van maart tot en met december 2019 waarbij 2470 kilo koffiedik werd opgehaald bij de gemeente Dordrecht en de Sociale Dienst.

Patrick Asmawidjaja van Kwekersgilde haalt het koffiedik op met zijn elektrische bakfiets: “De koffiedik is van goede kwaliteit en dat is te merken omdat vrijwel alles gebruikt wordt voor de oesterzwammenproductie. Dit zou ook kunnen komen omdat de koffieautomaten afgesloten zijn en onderhouden worden door een beperkt aantal operators. Het risico op besmetting is veel lager dan bij espressomachines.” Selecta is leverancier van de koffie bij de gemeenten in de Drechtsteden. Zij hebben hiervoor actief de samenwerking gezocht met een aantal lokale partners om te werken aan circulaire oplossingen in de Drechtsteden. En hebben de bakfiets gesponsord aan Kwekersgilde. Lotte Roberts van Selecta: “Wij zijn erg blij met de resultaten van de pilot en gaan samen onderzoeken of we de komende maanden extra locaties kunnen toevoegen om zo nog meer koffiedik te redden van de afvalbak.”

De oesterzwammen vinden lokaal hun weg weer in diverse toepassingen. Bijvoorbeeld bij restaurant Post worden de oesterzwammen verwerkt in spaghetti- en ravioligerechten, bij Daantje food & drinks worden ze gebruikt in vegan ‘gehakt’ballen en ‘saucijzen’broodjes en bij Nobel’s Brood zijn ze te vinden in soepen. Daarnaast hebben vorig jaar een aantal statushouders taalwerkstage gelopen bij Kwekersgilde en zal ook dit jaar een vervolg krijgen. Taal is het doel, waarbij ze meelopen in de productie, en meefietsen om samen producten te leveren en koffiedik op te halen.

Hoe verloopt de kweek?
Oesterzwammen zijn relatieve snelle groeiers en zijn niet kieskeurig vergeleken met de meeste eetbare paddenstoelen. Ze groeien uitstekend op koffiedik. Na het ophalen van de koffiedik wordt het meteen verwerkt. Dit houdt in dat de koffiedik gemengd wordt met de oesterzwammenbroed, kalk voor de pH, bostel (restproduct van een lokale bierbrouwerij) als voedingssupplement en houtschaafsel voor de luchtigheid. Dit mengsel wordt in kweekzakken gedaan en krijgt de oesterzwammenbroed de tijd om te groeien. Na 4 à 5 weken groeien er oesterzwammen uit de zak en die worden kort na oogsten geleverd aan diverse horecazaken in Dordrecht. Alles wat overblijft wordt kort erna gedroogd en verpakt in retailzakjes te gebruiken door de consument of als relatiegeschenk door bedrijven.