Blog: Cirkellab vandaag 2 jaar; vaker opgestaan dan gevallen…

Nieuws

Vandaag 2 jaar geleden is Cirkellab gestart; dus feest! Het was wel met vallen en opstaan, maar we zijn vaker opgestaan dan dat we zijn gevallen en omdat Circulaire Economie ook gaat over ‘delen’ willen wij jullie met deze blog deelgenoot maken van enkele van onze valpartijen…

Als ‘start-up’ (is dat nog een hip woord?) die 2 jaar bestaat, zijn wij natuurlijk erg jong. Maar falen en (uiteindelijk) successen vieren is van alle tijden. Zo zei Thomas Edison: “I have learned fifty thousand ways it cannot be done and therefore I am fifty thousand times nearer the final successful experiment”. We kennen deze uitvinder van bijvoorbeeld de gloeilamp. Maar hij was ook een echte ondernemer; hij kocht graag uitvindingen van anderen op. Hij vroeg octrooi aan (met 1.400 stuks een kampioen octrooi aanvragen!) en als de uitvindingen succesvol bleken, perfectioneerde hij ze en nam ze in productie. Maar ook Edison was niet altijd even succesvol. Zo was hij in 1879 begonnen om elektromagnetisme te gebruiken om gouderts te scheiden uit minderwaardige ijzerertsen. Hij bouwde zelfs een volledige fabriek, maar met weinig succes. Het liep uit op een financieel fiasco.

Genoeg ‘ver weg’; we hebben beloofd te vertellen over onze eigen faalervaringen…. Maar eerst een ‘spoiler-alert’: we bestaan na onze 2 ‘dynamische’ startjaren nog steeds. Sterker nog, we staan er goed voor. Dus geen fatale mislukkingen, maar des te meer kleine… en die zijn zeker ‘ter leering ende vermaeck’…

Gratis is niks!
Als je net begint, wil je graag (gratis) publiciteit en zoveel mogelijk nieuwe contacten. Het gevolg is dat je ‘ja’ zegt tegen bijna elk verzoek om ‘eens mee te denken’, ‘in de jury te zitten’ of een ‘presentatie te geven’. Leuk en  leerzaam, maar op enig moment krijg je het hier steeds drukker mee. Na weer een hele volle week, zonder factuur, denk je; dit moet anders! Vervolgens ga je hier ‘slimmer’ mee om; je reageert vervolgens (standaard) met ‘zeker interessant, is er budget?’ of je vraagt om een andere ‘tegenprestatie’. Na wat ‘uhh’ aan de andere kant van de telefoon, blijkt dat er toch een vergoeding mogelijk is, of dat er andere mogelijkheden zijn die Cirkellab verder kunnen brengen. Resultaat; meer tijd voor andere zaken, meer facturen en – niet te onderschatten! – uiteindelijk ook meer ‘waardering’ voor je werk’. Want wat gratis is, kan niet veel wezen!

Een uurtje meer of minder, wat maakt het uit?
Vanaf de start gebruiken wij verschillende ‘verdienmodellen’, zoals opdrachten tegen een ‘vaste fee’; ‘x aantal uren tegen tarief y’ en ‘no-cure-no-pay’ (bij een vooraf bepaald resultaat, delen wij in het behaalde voordeel). Opdrachtgevers kozen vaak voor het eerste. Wij calculeren vooraf hoeveel uur wij hiervoor denken te maken. Maar hoe schat je dat goed in? Je wilt je naam vestigen en (dus) kwaliteit leveren en dan is een extra uurtje zo gemaakt. Zo hadden wij bij een grote opdracht goed vooruit gecalculeerd en uiteindelijk toch 3x zoveel uren gemaakt! Daar gaat je gemiddelde uurtarief. We hebben langzamerhand geleerd de voorspelbaarheid van onze inspanningen te vergroten zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit die we leveren. Dit hebben we o.a. gedaan door het instellen van een standaard evaluatie (kwalitatief én kwantitatief).

Is dat een risicootje?
Natuurlijk bedenk je als je start met een onderneming; welke risico’s lopen we? En hoe kunnen wij ons daartegen wapenen? Zo geven we regelmatig workshops, waaronder een die heet: ‘slim slopen’; hier worden kapotte elektrische apparaten gedemonteerd. Zo leer je dat we vandaag nog erg lineair leven en ook hoe het circulair kan. Hierbij gebruiken we gereedschap. Met veel plezier doen we deze workshops, ook vaak bij het onderwijs. Tot een keer dat we de studenten met de hamers op de tafels zagen slaan. Gevolg: meerdere tafels beschadigd! Gelukkig nam de opdrachtgever het sportief op (“…kan gebeuren, maar misschien moet je de hamers voortaan maar thuis laten…”). Kortom hoog tijd voor een ‘RIE’ (Risico Inventarisatie en Evaluatie) op dit ‘product’. Resultaat: niet alleen de hamers blijven voortaan thuis, ook de zagen, de breekmesjes, etc., maar ook de verzekeringsomschrijving wordt aangepast (voldeed niet helemaal). En de mee te nemen apparaten screenen we voortaan vooraf. Dus accu’s blijven thuis maar ook de harde schijf uit een laptop (om te voorkomen dat er ongewenst informatie op straat komt).

In een van de volgende blogs zullen we wat meer vertellen over onze verrassende en soms onverwachte successen; die kunnen namelijk ook heel leerzaam zijn. Maar vergeet niet: “admitting your failures, is a sign of strength”…

Klik hier voor alle blogs van Cirkellab. Zelf circulaire suggesties, vraagstukken of innovaties die als ‘voedingsbodem’ kunnen dienen voor een toekomstige blog, neem dan contact op via info@cirkellab.nl voor de mogelijkheden. Wil je onze blogs en nieuwsbrieven voortaan via de mail ontvangen, schrijf je dan hiervoor in via www.cirkellab.nl.