Gastblog: Zelfs de kaas op je brood is tegenwoordig duurzaam

Nieuws

Vaak als ik – Rob Franken van Van der Tol (een vernieuwend hoveniersbedrijf en tevens partner van Cirkelstad Drechtsteden) – mensen ontvang op onze vestiging in Amsterdam vinden ze het, naast dat ze het een prachtig kantoor vinden, een toonbeeld van duurzaam bouwen. Ons gebouw is voor een belangrijk deel van hout en is zo gemaakt dat het demontabel is. Al onze daken zijn groen en we hebben zowel binnen als buiten groene gevels. We vangen ons regenwater op en hebben zonnepanelen. Er is eigenlijk niemand die er geen opmerking over maakt. Met recht een visitekaartje. Als ik vervolgens vertel dat we het 20 jaar geleden gebouwd hebben zie ik vooral verbazing. Waren jullie toen al zo bezig met duurzaam ondernemen?

Nou als ik eerlijk ben, had ik toen nog niet echt van duurzaam bouwen gehoord, laat staan van circulair bouwen of Cradle tot Cradle. Bij onze andere twee vestigingen in Hollandsche Rading en Berkel en Rodenrijs die we enkele jaren geleden hebben gebouwd is ons groene denken en milieubewust ondernemen verder en eigenlijk ook veel bewuster doorgevoerd. Zo gek is het nou ook weer niet dat we daar 20 jaar geleden al druk mee waren. Het is ons vak en het zit in onze genen om bij onze werkzaamheden rekening te houden en gebruik te maken met de lokale omstandigheden en biodiversiteit. In 2011 werd Van der Tol uitgeroepen tot duurzaamste hovenier van Nederland. Een vakgerelateerde waardering voor onze bevlogenheid en geestdrift waarmee wij het thema duurzaamheid handen en voeten geven.

Van der Tol wil met behulp van groene oplossingen de stad duurzamer,  gezonder en leefbaarder maken. Wij richten ons daarbij op 4 hoofdthema’s gebundeld onder de naam ECOstad. Klimaatbestendige oplossingen om meer biodiversiteit in de stad te creëren door vergroening van de leefomgeving. Het tegengaan van de hoge CO2-uitstoot en daardoor de opwarming van de stad (het heat island-effect) te verminderen. De stedelijke waterproblematiek op te lossen door het juiste water(her)gebruik en -beheer. En het creëren van een gezond binnenklimaat met behulp van planten. Technische oplossingen waar Van der Tol al langer aan werkt met haar opdrachtgevers en samen duurzaam durft te doen.

Om deze oplossingen constructief te kunnen aanbieden werkt Van der Tol vanuit een integrale aanpak. Om stadsklimaatdeskundige Sandra Lenzholzer te citeren: “De configuratie van de gebouwen, de breedte van straten en pleinen, de natuurlijke buffering van water, de plaatsing van bomen en groen… alles moet in gezamenlijke samenhangen worden bezien”. Onze integrale aanpak is dus ook terug te vinden in onze eigen gebouwen en terreinen. Het zijn stuk voor stuk referentieprojecten waar continu doorontwikkeld wordt met duurzame innovaties. Stappen zetten in een integrale aanpak kan bovendien alleen door te participeren in samenwerking. Van der Tol werkt daarvoor samen met onder andere NL greenlabel, Cirkelstad, Leven op Daken, De gezonde stad, De Vlinderstichting en Rooftop Revolution.

Dat doen we uit overtuiging. Niet voor niets dat we 20 jaar geleden daar, zonder dat er nog een titel op geplakt was, al volop mee bezig waren. En daar begint het mee, denk ik. Circulair bouwen, de stad als grondstoffenbank, klimaatbestendig en duurzaam bouwen. Allemaal nieuwe termen om te duiden waar het naar toe moet. Om mensen te bewegen en te inspireren. En ineens is alles en iedereen duurzaam. Waarom? Uit overtuiging of omdat het van nu is en dus verkoopt? Zelfs de kaas op je brood is tegenwoordig duurzaam.

Ik wilde graag de overtuiging van mijn eigen personeel toetsen en aanwakkeren. In hun dagelijkse werk in onze projecten zijn ze met circulariteit en duurzaamheid bezig, maar hoe duurzaam bewust zijn mijn medewerkers echt? Zouden ze weten dat juist zij het verschil zouden kunnen maken, ook in hun privéleven? Ik geloof heel erg in de ideeën vanaf de werkvloer. Ons personeel is zeer divers. Van universitair geschoold tot alleen lagere school. Het was dus nogal een uitdaging om iedereen te raken. Daarom heb ik alle 150 mannen en vrouwen van ons bedrijf uitgenodigd voor een ochtend “Duurzaam Durven Doen”. Onder leiding van TV-tuinman Lodewijk Hoekstra werd in een Wereld-Draait-Door-achtige setting amusement en diepgang afgewisseld. Met een verbluffend resultaat. De energie en de inspiratie spatte er van af. En was bovendien zo groot dat er voor aanstaande januari een nieuwe bijeenkomst gepland staat. Ik kan elke bedrijf aanraden om niet alleen extern bezig te zijn met circulariteit en duurzaamheid, maar vooral ook intern te beginnen. Zodat het een overtuiging wordt en in de genen van het bedrijf en het personeel komt te zitten!

Auteur: Rob Franken, algemeen directeur Van der Tol

Klik hier voor alle blogs van Cirkellab. Zelf circulaire suggesties, vraagstukken of innovaties die als ‘voedingsbodem’ kunnen dienen voor een toekomstige blog, neem dan contact op via info@cirkellab.nl voor de mogelijkheden. Wil je onze blogs en nieuwsbrieven voortaan via de mail ontvangen, schrijf je dan hiervoor in via www.cirkellab.nl.