Bezoek aan circulaire koplopers inspireert ondernemers Drechtsteden

Nieuws, Projecten

Landelijke koplopers op het gebied van circulaire economie hebben deelnemers aan de Circulaire Handelsmissie uit de Drechtsteden op 18 mei geïnspireerd om zelf actie te ondernemen. ,,Circulaire economie is geen hype. Het vraagt moed én lef van gemeenten en ondernemers om het anders te doen.”

Die boodschap gaf André Buikema van Park2020 mee aan de ondernemers, ambtenaren, politici en onderwijsmedewerkers uit de Drechtsteden. Delta Development Group, met een oorsprong in Dordrecht, ontwikkelt in de gemeente Haarlemmermeer een cradle to cradle bedrijventerrein waarbij niet alleen de demontabele bedrijfspanden en het interieur volledig gemaakt zijn van herbruikbare materialen. Ook het beheer van het terrein, voorzien van een waterpartij, een kas, moestuin en beachvolleybalveld en de extra services, zijn gericht op het werken in een gezonde omgeving met fitte werknemers.

Interface in Scherpenzeel, producent van modulaire vloerbedekking en hét schoolvoorbeeld van een circulair bedrijf, toonde in de praktijk hoe het continu werkt aan de verwezenlijking van de ambitie Mission Zero en wat het oplevert: winst voor mens, milieu en het bedrijf. Een standvastige toewijding om te laten zien dat duurzaamheid beter is voor het bedrijf. De vraag die we ons telkens stellen, is: “Kan het op een betere manier?”, aldus Elvin de Rooij van Interface. Zo bieden zij TacTiles® tapijttegels aan zonder het gebruik van lijmen zodat ze makkelijk vervangen en/of hergebruikt kunnen worden met een retoursysteem voor klanten.

De Handelsmissie eindigde bij BlueCity010 in Rotterdam, een netwerk van zo’n 50 ondernemers die hun businessplannen, grondstoffen en reststromen op elkaar laten aansluiten. Zo sluit Rotterzwam, een van de ondernemers van BlueCity010, binnen 5 km een keten: op koffiedik van lokale horeca worden oesterzwammen gekweekt waar weer bitterballen van gemaakt worden die afgezet worden bij diezelfde lokale horeca. ,,Begin in kaart te brengen wat er aan product-, materiaal-, en afvalstromen je bedrijf in- en uitgaat en wat je met die stromen kunt doen,” gaf Siemen Cox, de initiatiefnemer van BlueCity010, de gasten van de Handelsmissie mee.

De Circulaire Handelsmissie werd voor de tweede keer georganiseerd door Cirkellab en Platform Duurzaam Dordrecht om kennis en inspiratie uit te wisselen en verbindingen te leggen in nieuwe ontwikkelingen richting de circulaire economie. En dat is gelukt! “We zijn naar huis gegaan met nieuwe inzichten om toe te passen in de eigen bedrijfsvoering: “We moeten circulair vooruit en dat vergt moed wat we hebben gezien bij deze drie vooruitstrevende bedrijven!”

De Circulaire Handelsmissie 2016 is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Dordrecht, SnelleVliet Touringcars, KWS Infra, EGM architecten, A&P, Daantje Kookt Vega, Drukkerij RAD en Kiwi Bird Productions.