Peute Recycling – Retourlogistiek Papier

Projecten

Peute recyclet meer dan 1.000.000 ton papier en 55.000 ton plastic per jaar. Zij hebben onlangs hun CO2 uitstoot gereduceerd met 50% door gebruik te maken van de Containerterminal Alblasserdam, waardoor veel meer transport over water gaat. Maar logistiek kan wat hen betreft nog vele malen efficiënter. Door online koopgedrag van consumenten, neemt het bezorgen van pakketjes bij consumenten thuis sterk toe. Daarbovenop zoeken consumenten naar zoveel mogelijk gemak als het gaat om afvalscheiding. Hierdoor is het idee ontstaan bij Peute Recycling om samen met enkele (logistieke en gemeente-)partners specifieke afvalstromen – te beginnen bij papier – mee terug te nemen, direct bij het bezorgen van het pakketje, ofwel ‘retourlogistiek’. Peute haalt deze stromen vervolgens op bij het distributiecentrum van de transporteur en verwerkt deze stromen op een verantwoorde manier. Voordelen zijn evident; ontzorgen van de burger, hogere afvalscheiding en daarmee minder restafval, minder transportbewegingen en minder CO2 uitstoot. Ook zijn er mogelijke businesskansen op termijn: aanvoer van zuivere stromen tegen lage kostprijs voor Peute en een aanvullende vergoeding voor de transporteur voor het ophalen van die stromen. Peute doet momenteel ervaring op met een dergelijk project in Frankrijk in samenwerking met ‘La Poste’ wat als voorbeeld dient voor een pilot in Dordrecht.