Coolrec – E-waste

Projecten

De wereldwijde berg e-waste (elektronisch afval) bedraagt 41,8 miljoen ton per jaar. Niet meer dan een zesde daarvan wordt gerecycled. Coolrec in Dordrecht, een dochteronderneming van Van Gansewinkel, is recycler van onder andere afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Zij verwerken rond de 2.400 koelkasten per dag, waarvan 98% van alle materialen uit de koelkasten nuttig in te zetten zijn als nieuwe grondstof. Van bijvoorbeeld het ijzer en kunststof worden weer nieuwe producten gemaakt. Daarvoor werken zij grotendeels met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vanuit Antes en Drechtwerk.

Het bedrijf is op korte termijn van plan haar circulaire bedrijfsactiviteiten uit te breiden in Dordrecht en extra werkgelegenheid te creëren. Enerzijds door de huidige locatie van Geldrop naar Dordrecht te verplaatsen, en naast koelkasten, ook ander elektronisch apparatuur te recyclen. Samen met aanwezige recycling-bedrijven en arbeidskrachten, ziet Coolrec Dordrecht dan ook als logische vestigingsstad. Circulaire economie kan hét visitekaartje voor de stad zijn om nieuwe bedrijvigheid te realiseren. Anderzijds door nog meer in te zetten op ‘materials harvesting, parts harvesting, repair en refurbischment’. Zij zien het inzetten op steeds hoogwaardiger hergebruik dan ook als nieuwe businesskansen voor hun bedrijf. Want naast een aantal schadelijke stoffen, bevat het elektronisch apparatuur ook veel waardevolle grondstoffen zoals goud. Een concreet voorbeeld hierin is een project met het Rotterdamse Refil (onderdeel van Better Future Factory, een innovatief ontwerp- en ingenieursbureau). Zij maakt hoge kwaliteit 3d printer filament van kunststof afvalstromen. Een van de nieuwste productlijnen in ontwikkeling is een filament gemaakt van de binnenkant van oude koelkasten in samenwerking met de recycle-experts van Coolrec.

Daarnaast is Coolrec in samenwerking met Maltha (glasrecycling Van Gansewinkel) in staat om de huidige generatie zonnepanelen te verwerken, waarbij de frames en de elektronica verder verwerkt worden bij Coolrec en de glaspanelen bij Maltha. Ondertussen onderzoeken zij de mogelijkheden in een door de EU gefinancierd project naar de mogelijkheden om de zogenaamde ‘rare earth metals’ terug te kunnen winnen. Momenteel worden de zonnepanelen in Coolrec Dordrecht nog grotendeels handmatig verwerkt i.s.m. een sociale werkplaats. Uiteindelijk, zal er een combinatie ontstaan tussen social return en mechanische verwerking.