Boer Groep – Saxcell

Projecten

Boer Groep sorteert 450.000 kg. textiel per dag, biedt werk aan ca. 500 productiemedewerkers en sorteert ca. 400 verschillende stromen. Voor 50-60% van de kleding wordt producthergebruik gerealiseerd, de uitdaging ligt met name bij de overige kleding die in aanmerking komt voor materiaalhergebruik. Hiervoor is het bedrijf gestart met de ‘tak’ Boer Group Recycling Solutions. Zij geven hierbij ondersteuning aan innovatieve textielrecycling-projecten, dit kan gaan om kennis, netwerk, materiaal of financieel. Een van de concrete projecten is een samenwerking met Hogeschool Saxion. Onderzoekers van deze hogeschool in Enschede zijn erin geslaagd een garen te ontwikkelen dat voor 100% is gewonnen uit katoenafval. De vinding, SaXcell genaamd, kan het antwoord zijn op een gigantisch probleem: de jaarlijkse afvalberg van 25 miljoen ton katoenen kleding. Bovendien is er door de recycling minder gif, water en kunstmest nodig voor de katoenteelt. SaXcell kan een wereldwijde doorbraak betekenen voor het recyclen van kleding. Tot nu toe was geen goedwerkende techniek beschikbaar om oude katoen kleding te recyclen tot een hoogwaardige grondstof. Tijdens het project zijn een aantal batches van de stof van het afvalkatoen gemaakt waarmee verdere testen zijn gedaan m.b.t. kwaliteit en eigenschappen. Dat heeft geresulteerd in een mooie handdoek. Naast Boer Groep, zitten er meerdere textielsorteerders in de regio Drechtsteden. Mocht SaXcell in de nabije toekomst economisch concurrerend zijn met de productie van virgin vezels, dan zou dat de economische bedrijvigheid in de regio Drechtsteden mogelijk ten goede komen indien de textielstromen die in aanmerking komen voor het SaXcell proces meer waard worden dan ze nu zijn.

Daarnaast heeft Boer Groep voor een aantal stromen nog geen hoogwaardige oplossing voor hergebruik, zoals voor gevoerde rokken en colberts. Voor dergelijke stromen is een eerste samenwerking ontstaan tussen Dordtse ontwerper Marleen Oud en Boer Groep, waarbij laatstgenoemde oude, kapotte paraplu’s levert aan Marleen Oud die er vervolgens design tassen van maakt om gebruik van plastic wegwerptassen tegen te gaan onder de naam ‘Plutas’. Naast de paraplu’s kan ook voor andere stromen nader bekeken worden of er lokale Dordtse bedrijvigheid mee gecreëerd kan worden in samenwerking met bijvoorbeeld aanwezige creatieve industrie en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.