Albert Schweitzer ziekenhuis – Pharmafilter

Projecten

opleidingsplaats kindergeneeskunde, kinderarts Theo Sas, arts assistenten, opleidingssituatie, opleiden, stethoscoop, kind, moeder, moeder met kind, moeder en kind, baby, kinderbedje, babybedje,

Afvallogistiek en de verwerking van zowel specifiek ziekenhuisafval als andere afvalstromen, zijn belangrijke aandachts-, arbeids- en kostenposten in de zorg. Eén van de meest opvallende innovaties op dit gebied is de omkering van de afvallogistiek met behulp van Pharmafilter. Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft had in 2010 de primeur met het Pharmafilter systeem: in plaats van uitgebreide scheiding van alle verschillende gebruikte materialen en transport door het ziekenhuis met risico’s op kruisbesmetting, wordt ingezet op zoveel mogelijk wegwerpproducten van biologisch afbreekbare materialen – zoals een bedpo gemaakt van aardappelzetmeel – die via één shredder en het rioolnetwerk op eigen terrein worden afgevangen door een innovatief filter.

Naast besparing op de kosten van verwerking wordt ook veel tijd bespaard op de afvalscheiding in het zorgproces en hiermee verplegend personeel ontlast, én de patiëntveiligheid verhoogd. Ook heeft het positieve effecten op het oppervlaktewater en wordt energie teruggewonnen. Bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht wordt de invoering van deze werkwijze inmiddels grondig onderzocht. Het systeem past dan ook erg goed bij ‘het centraal stellen van de patiënt’, wat bij dit ziekenhuis hoog in het vaandel staat. De gemeente Dordrecht, Evides, Waterschap en Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid zijn interessante (samenwerkings)partners hierin om tot realisatie te komen. Verder wordt bekeken of met het Pharmafilter systeem mogelijk een koppeling gemaakt kan worden met andere zorgpartners op het Gezondheidspark.